Vill se dialog. Henrik Lundqvist stöttar Damkronornas strejk  – och vill se dialog med förbundet.
Vill se dialog. Henrik Lundqvist stöttar Damkronornas strejk – och vill se dialog med förbundet. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Lundqvists stöd till Damkronornas strejk

Damkronorna strejkar – och får stöd från stjärnan Henrik Lundqvist.
– Det känns som en ohållbar situation för tjejerna. Det måste finnas förutsättningar för att spela i landslaget, säger målvakten till GP.

ANNONS
|

Frölundafostrade Henrik Lundqvist är en av svensk hockeys allra största stjärnor under 2000-talet. Han spelar sedan 14 säsonger i New York Rangers – och har även upplevt många gyllene stunder med det svenska landslaget Tre Kronor.

När Sverige kallar så ställer han upp.

Men i damernas motsvarighet Damkronorna har 43 spelare valt att tacka nej till landslagsspel – och Sverige har därmed inget lag att skicka till den femnationersturnering som just nu ska spelas i Finland.

– Det är en jättetråkig situation. Verkligen. Landslaget ska vara det finaste som du kan representera. Då har det gått långt, när så många känner att ”det funkar inte”

ANNONS

KRÖNIKA: Förbundet måste lösa damkrisen – helst i går

Henrik Lundqvist säger inte att han kan allt i konflikten, men ser ändå var stor del av problematiken ligger.

– Vi har så skilda förutsättningar på dam- och herrsidan. Många av dem jobbar. Självklart skulle de inte göra det här om de kände att det gick att genomföra. Men jag tror att för många känner att de får inte ihop det. Och då finns det ingen annan utväg. Det är klart att de vill spela i landslaget. Det är en jäkla stolthet att göra det. Men det måste också finnas förutsättningar för det, så att du inte kommer hem och har en missad inkomst, säger Henrik Lundqvist.

Finns det något som ni herrspelare kan göra?

– Det finns säkert saker vi kan göra! För att bli riktigt bra, för att lyckas, så måste det också finnas förutsättningar. Så är det!

Lundqvist fortsätter:

– Det jag vet är att förbundet och deras resurser har varit ganska små, om vi jämför med Kanada, USA och Ryssland. Det blir väldigt svårt för damspelarna om de exempelvis inte får ersättning för missad inkomst. Det förstår jag. Jag förstår problematiken i det. Sedan vet jag inte vad förbundet har för resurser, om de kan hjälpa till mer.

ANNONS

Dialog är lösningen?

Tre Kronors hockeyskola har under de senaste två åren haft en stor ökning av unga tjejer som vill spela hockey. 2018 ökade exempelvis tjejerna i Göteborgs hockeyregion med 156 procent.

– Det är såklart viktigt att du tar tillvara på det intresset som finns. En av de sakerna är då att ta hand om Damkronorna på ett bra sätt, så att de känner att de har möjlighet att ligga på en hög nivå och kan tävla på en hög nivå, säger Henrik Lundqvist allvarligt.

Han vill se att konflikten löses snabbt – och kommer med en tänkbar lösning.

– Förbundet måste hitta en dialog. Vad läggs resurserna på i dag? Kan vi omprioritera? Jag tror att bra att det skapas en dialog, för det känns som en ohållbar situation för tjejerna. Det är viktigast att de startar en dialog. Tjejerna ska känna att de får rätt möjligheter för att prestera max. Samtidigt är det viktigt att förbundet klarar av det också, säger Lundqvist.

LÄS MER:Grahm: Vi vill veta hur förbundet vill ha det

Hjälpa till med detaljer

Lundqvist pekar också i vikten av detaljer, något som tagit honom långt i karriären.

– Många gånger är det smådetaljer som gör väldigt stor skillnad. Hur du känner som spelare. Det behöver inte vara stora grejer eller resurser, utan kan vara små saker som gör skillnad i din förberedelse. Det behöver inte handla om mycket pengar, detaljer är viktiga på den här nivån, säger Henrik Lundqvist.

ANNONS

Han tror också på en lösning. Eller hoppas, rättare sagt.

– Ja, Jag hoppas att det löser sig. Det är klart att tjejerna ska vara på plats och spela för Damkronorna. Det är viktigt för det intresse som skapats för att tjejer ska börja spela hockey.

Konflikten i korthet

14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligare nio landslagsaktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagssamlingen på Bosön och turneringen i Finland i en protest mot förbundet.

Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier. Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. ”Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av”, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

16 augusti presenterar Damkronorna via spelarfacket Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinkomst då spelarna går minus på att delta på landslagsläger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhållanden. (TT)

ANNONS