Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Lundqvist stängs av: "Jag är besviken"

Joel Lundqvist fälls för knätackling – och får en match i avstängning. Han slipper dock böter.
– Det är klart att jag är besviken. I min bok är det ingen avstängning, säger Frölundas kapten till GP.

Det var alltså i slutet av första perioden som Frölundas kapten satsade mot Rögles Leon Bristedt, som i sista sekund hoppade undan. Lundqvists ben träffade Bristedts – och så här beskrev Frölundas kapten händelsen direkt efteråt:

– Jag går emot för att sätta press. Jag tycker att jag kommer tillräckligt nära för att spela fysiskt i situationen. Då går han åt sidan – och jag hinner inte ändra åkriktning eller fälla in mitt ben. Jag åker ju brett som jag brukar göra.

Han fortsatte:

– Det kanske blir lite fel, de kan ta en tvåa. Men jag får matchstraff på den, han spelar några byten senare. Jag tycker att den är tuff. Det är inget snack. Det är klart att det blir en liten smäll på benet, men jag kan inte se hur jag ska spela annars.

Frölundas coach Roger Rönnberg var av samma åsikt.

– Det är ett stentufft matchstraff. Det är max en tvåa. Han kan ju inte göra något, för Bristedt hoppar ju undan.

Men tacklingen anmäldes till Disciplinnämnden – som valde att fälla Joel Lundqvist med följande motivering.

• Det är fråga om en tackling där åkriktningen ändras mot motspelaren innan tacklingen.

• Tacklingen är obehärskad och sker med fart.

• Stor skaderisk.

• I mildrande riktning beaktas att det utskjutande benet dras tillbaka något strax innan tacklingen träffar, som medför att kontakt även sker med arm och höft.

Joel Lundqvist kommenterar:

– Det är klart att jag får respektera beslutet – men jag har en helt annan syn på det. Det är klart att jag är besviken. Att jag blir avstängd på den situationen. Vi har gått igenom sekvens för sekvens och motiverat varför och hur situationen ser ut. I min bok är det ingen avstängning: Jag var ju till och med frustrerad att det var ett matchstraff, säger han till GP.

Men du slapp böter, åtminstone?

– Ja, en matchs avstängning – så det var ett annorlunda straff. Jag vet inte vad de vill med det, säger Lundqvist.

Lundqvist och Frölunda valde i sitt försvar till Disciplinnämnden att visa en annan händelse från vinterns SHL – när Fredrik Händemark i Malmö knätacklade Frölundas back Viktor Ekbom.

Den situationen gav inte ens en utvisning – och anmäldes inte i efterhand till Disciplinnämnden.

– Det är ett helt annat kraftpåslag i den smällen. Han viker in i banan mycket tidigare – och gör det enklare att avbryta. Händemark vinklar upp ett knä på ett helt annat sätt, tycker jag. Det är därför jag blir lite oförstående till hur de resonerar. Det är vad det är, men med den färska smällen i minnet så tog vi med den och hänvisade till att det inte ens blev en utvisning. Och i mitt fall blir det matchstraff och en matchs avstängning. För mig är det väldigt svårt att greppa, säger Joel Lundqvist.

Han missar Frölundas SHL-möte med Oskarshamn i Frölundaborg på tisdag, men är spelklar till torsdagens bortamöte mot Färjestad i Karlstad.

– Det är en viktig vecka som kommer, så det är klart att jag hade velat spela. Jag får stötta boysen på tisdag, säger Lundqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.