Lundqvist målskytt – ensam rekordhållare i Frölunda

Mål mot Färjestad – och numera är Joel Lundqvist inte bara meste spelare i Frölunda HC. Han är också bäste målskytt genom historien.
– Det är skönt att ha det överstökat, säger han.

ANNONS
|

Frölunda leder i den tredje perioden med 2–1 borta mot Färjestad i Löfbergs Arena. Laget får ett spel i numerärt överläge – och kanske är det då som Joel Lundqvist ska kliva upp som ensam rekordhållare i föreningen?

Men trots heta chanser sitter inte pucken där ... inte förrän spelet i numerärt överläge är över.

Utvisade Pontus Widerström kommer in på banan och får först se Lucas Raymond passa till Jan Muršak – som bakom mål lägger fram pucken på Joel Lundqvists klubba.

Frölundas kapten nyper till på det sätt som han gjort massor av gånger.

3–1 – och hockeyhistoria.

ANNONS

– Jag har ju tänkt på det en hel del på slutet, särskilt när jag haft nåt läge. Det är skönt att få det överstökat. Så det var verkligen skönt att få sätta dit den, säger rekordskytten blygsamt.

När kaptenen fixade 3–1-målet innebar det mål nummer 237 i karriären – och Lundqvist är därmed den bäste målskytten i Frölundas historia.

Han och Niklas Andersson stod ju på 236 mål vardera – för redan den 30 november kom nuvarande kaptenen ikapp ikonen Anderssons notering efter två mål mot HV71 i Scandinavium.

Joel Lundqvist jublar med Patrik Carlsson efter 1-3-målet.
Joel Lundqvist jublar med Patrik Carlsson efter 1-3-målet. Bild: FREDRIK KARLSSON

Snodde med sig pucken

Och efter rekordmålet i Karlstad var Lundqvist snabbt framme och snodde åt sig pucken i målburen.

– Jag visste inte om de andra i laget hade koll på det – men jag hade koll på det för en gångs skull! Så jag kände att den här pucken vill jag ha! Jag har tänkt på det tidigare – och ville inte att nån sköt i väg den på läktaren eller liknande, skrattar Joel efteråt.

Han har inte särskilt många sparade puckar från karriären, trots att den innehåller NHL-spel med Dallas Stars, tre VM-guld, fyra SM-guld och fyra CHL-titlar.

– Nä, det är inte alls många! Jag har pucken från det första NHL-målet, men jag har inte pucken från det första SHL-målet. Jag har den här pucken från i dag, NHL-pucken och kanske pucken från det första landslagsmålet nånstans därhemma. Det är klart att det är en kul milstolpe – det är inget att snacka om, säger Lundqvist.

ANNONS

Men hur kunde en spelare som inte ser sig som en målskytt egentligen bli Frölundas bäste målskytt genom tiderna?

– Nu går jag förbi Niklas, men det är inte så att jag jämför mig med honom som målskytt egentligen. Han var en toppmålskytt i ligan under alla år – och jag har inte den spetsen i mitt spel! Jag har andra kvalitéer som spelare, så rent målskyttemässigt var han fantastisk. Sedan har jag lite fler matcher, skrattar Lundqvist.

Du är ödmjuk – för du har gjort 237 mål utan att vara målskytt. Hur lyckades du med det?

– Bra medspelare, självklart. Jag spelar i ett bra lag. Ett bra lag som spelar offensiv hockey. Och sen har jag fått spela en hel del i powerplay genom åren. Det har hjälpt till! Men nä, jag ser mig som en tvåvägsspelare som både vill spela fram och göra mål – och vara i de hårda ytorna framför mål. Jag är ingen utpräglad målskytt, men när du får så många matcher kommer du upp i lite mål till slut!

Andersson: ”Bara jättekul”

Och den förre rekordhållaren Niklas Andersson ger med glädje bort rekordet som Frölundas bäste målskytt genom tiderna.

– Det känns inte alls! Jag ser inte mig som en målskytt överhuvudtaget. Det är jättekul för Joel givetvis, med allt han gjort för klubben. Det är bara jättekul att det går bra. Jag vet hur professionell och ihärdig han är, säger Niklas Andersson.

ANNONS
ANNONS