Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lennström och Frölunda nära lösning

NHL:s kommande säsong är uppskjuten. Då får NHL-svenskar med gällande SHL-kontrakt chansen att spela i Sverige.
– Det vore det allra bästa för mig! Jag hoppas att det blir så, säger Frölundas och Edmonton Oilers back Theodor Lennström till GP.
– Han kan komma väl förberedd till att NHL-säsongen startar – och vi fyller ett hål som vi har just nu. Det är win-win för båda parter, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

Att NHL:s kommande säsong blir uppskjuten är klart sedan länge. Det pratas om en start tidigast i december, kanske till och med i januari. Nu får det konsekvenser för de svenska SHL-spelare som skrivit kontrakt med klubbar i världens bästa liga.

Theodor Lennström är exempelvis klar för Edmonton Oilers – men träningscampen kommer i bästa fall att starta i november.

Det innebär att avtalet med Frölunda HC plötsligt gäller – och alldeles nyss beslutade SHL:s sportchefer enhälligt att de NHL-spelare med giltiga SHL-kontrakt ska få chansen spela i Sverige.

– Det hade varit en grym möjlighet för mig! Jag visste inte ens om att det blivit så här, så jag har inte snackat med nån alls om det. Vi får se, men jag hoppas det blir så. Det hade varit kul! Det hade varit en bra möjlighet för mig – så jag inte bara sitter hemma och väntar på att NHL-säsongen ska dra i gång, säger Theodor Lennström till GP.

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström har pratat med både Lennström och Edmonton Oilers.

– Det finns på tapeten för oss. Vi ville invänta det här beskedet – men har haft en dialog så vi visste om att det fanns ett intresse från alla sidor. Sedan ska vi sy ihop det givetvis också, säger Sjöström.

Med Theodor Lennström i laget köper sig Frölunda HC också mer tid i jakten på sin nye stjärnback.

– Vi tror att det här kan vara bra, för vi köper oss mer tid inför vad som komma skall. Båda parter gynnas av det här. Vi behöver inte stressa fram nåt beslut, men vi ska ha in en back. Om vi når en överenskommelse med ”Teddan” så kommer han inte att stanna hela säsongen i alla fall. Det vet vi ju. Men vi ser det som en väldigt bra möjlighet. Det är såklart speciellt, men jag tror att han ser det som om han kan komma väl förberedd till att NHL-säsongen startar – och vi fyller ett hål som vi har just nu. Det är win-win för båda parter, säger Fredrik Sjöström.

Skadefri – och mycket starkare

Theodor Lennström har under sommaren tränat hårt i Frölundaborgs gym med fyscoachen Lars ”Mascot” Ahlqvist – och gått framåt i fysvärdena. Den skadade och opererade tummen är läkt, det finns ingen smärta kvar.

– Nä, allt känns bra! Jag känner ingenting alls. Det har varit en bra sommar – och jag har blivit mycket starkare, säger Lennström.

Du får snart ställa upp dig framför Frölundas fyscoach Pär Edlund och visa vad all träning gett, alltså?

– Mmm! Jag hoppas att jag får möjligheten att visa det för honom! Jag kommer att fortsätta träningen med ”Mascot” några veckor framöver. Han har en bra balans på allt han gör, berömmer Lennström.

Backen har också firat kontraktet med Edmonton Oilers – med att börja spela golf.

– Det är det enda som jag köpt mig – golfklubbor. Och så har jag sänkt mig till 22 i handicap. Jag hade faktiskt en runda förra vecka där jag gick på 89 slag, som om mitt handicap var 16, säger Lennström stolt.

Förutom för Theodor Lennström så finns det gällande SHL-kontrakt för Mathias Bromé i Örebro, Fredrik Händemark i Malmö, Nils Höglander i Rögle och Linus Sandin i HV71.

Alla dessa kommer enligt SHL:s beslut att kunna spela i Sverige – i väntan på NHL.

Även Raymond blir kvar – hela säsongen

NHL har också berättat för SHL:s högste chef Johan Hemlin att organisationen kommer att respektera de avtal som som finns.

Det innebär att inga svenskar som väljs i draften den 9 och 10 oktober och har ett gällande SHL-kontrakt kommer att spela i NHL den kommande säsongen.

LÄS MER: Lucas Raymond – i väntan på draften

För Frölunda HC innebär det att publiken kommer att få se supertalangen Lucas Raymond hela den kommande säsongen.

– Jag kommer in i år och vill bidra offensivt och göra poäng och producera för laget. Samtidigt som jag gör allt det andra. Med hårt jobb, åka mycket skridskor och skapa chanser. Jag är en offensiv spelare och jag gillar att ha pucken. Att göra mål, eller att passa fram till mål. Det ska jag försöka göra. Men det handlar om mig. Jag måste fortfarande spela bra för att få spela powerplay och få större minuter. Allt kommer att handla om min prestation på isen, sa Lucas till GP bara för några dagar sedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.