Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lasch tar farväl av Frölunda – och öppnar för återkomst

Ryan Lasch, 33, kommer att lämna Frölunda HC. Ny adress? Inte klar, även om HC Davos lockar.
– Jag tror att både jag och Frölunda har insett att det leder till att vi går skilda vägar. Men jag skulle vara dum om jag inte hade dörren öppen för att komma tillbaka hit, säger amerikanen i en stor intervju med GP.

Ryan Lasch samlar ihop sina saker i Frölundaborg. Hockeysäsongen är över – och med största sannolikhet även hans tid i Frölunda HC, även om amerikanen inte vill bekräfta att hans signatur finns på ett papper med en ny förening.

Det blev ett sorgligt slut. Åtminstone om du ser till att fansen aldrig fick en chans att ta farväl från den spelare som varit med och vunnit två SM-guld och tre CHL-titlar med klubben.

44 åskådare fick se poängkungens allra sista match i Scandinavium – och det som skulle bli ett långt slutspel bidde ingenting alls.

– Det är en unik situation. Och frågar du vem som helst i ligan så hade de inte velat ta del av den … men det finns ju annat än hockey. Det är där vi är just nu, säger Ryan.

När Ryan Lasch kom tillbaka till Frölunda HC efter ett succéfyllt år i den schweiziska ligan NLA – med guld och poängligavinst i Bern – så var han tydlig med varför han skrev på för tre nya år i Göteborg.

”Pengar kan inte köpa lycka”, svarade han.

Hur resonerar du den här gången?

– Jag tror fortfarande på det, förstås. Det är mycket som jag måste tänka på när jag åker hem den här sommaren. Alldeles oavsett, vad som än händer eller vart jag än åker – jag kommer alltid att tro på det, pengar kan inte köpa lycka, säger Ryan.

Lasch lovar att inget är påskrivet och klart, men han har – tillsammans med sin svenske agent Patrik Aronsson och frun Jasmin – satt ihop en lista.

– Jag har en lista med fördelar och nackdelar. Pengar är definitivt inte högst prioriterat. Jag tänker på det, men det är först i slutskedet. När jag bestämmer var jag ska spela hockey är pengar inte det enda, det finns tio andra saker som jag måste fundera över. Det är så jag fungerar.

När Lasch kom tillbaka till SHL och Frölunda så satte han upp några mål. Alla har nåtts – med SM-guld, CHL-mästerskap och poängligavinst i SHL.

Plus att han även utsetts till SM-slutspelets mest värdefulle spelare – och även passerat Tomi Kallio i statistiken över Frölundas bäste importspelare genom tiderna.

– Det har varit fantastiskt här i Göteborg. Vi har gjort exakt vad jag trodde vi skulle göra som lag när jag kom tillbaka – och det var att vinna fler titlar. Det var ju därför som jag kom tillbaka. Om det här är mitt sista år här så har jag definitivt uppnått vad jag ville i laget och föreningen …

Sportchefen i Frölunda, Fredrik Sjöström, ger samma besked som Ryan Lasch.

– Han säger inget som inte vi kan säga heller. Jag tror att han siktar på utlandet i första hand men sen får vi se om det blir så eller inte ... vi får se vart det tar vägen. Vi har inte som plan att ge något definitivt besked att det inte blir något eller att det blir en fortsättning. Vi har en bra dialog och vi vet vart vi har varandra, säger han.

Åker hem i helgen

USA har sagt att de vill ha hem alla sina medborgare i världen, men för Ryan Lasch är det ingen större brådska.

– Jag har lite saker som jag måste fixa här i veckan. Men till helgen så försöker jag definitivt att dra från Sverige. Vissa drar direkt, men jag är i en annorlunda position. Min fru är från Europa, så det är lite knepigare.

Du är med andra ord inte oroad över att det kommer att ta timmar i en folksamling på flygplatsen – och att du blir coronatestad?

– Det är naturligt. Om du frågar vem som helst så kommer det att bli fullt med folk – och det är förväntat. Det kommer inte gå smidigt första veckan. Jag åker ju lite senare, så det kanske inte är lika mycket folk då, hoppas Ryan.

Är mardrömmen att du blir kvar här i sommar – och tvingas till en sommarträning med fystränare Pär Edlund?

– Haha! Åh, nej. Det skulle inte vara en mardröm. Pär gör ett bra jobb! Men det är bäst för mig och mig och min familj att vi har ett break från Sverige och Europa överhuvudtaget över sommaren.

Katten Winston får dock inte följa med. Han åker till Finland.

– Han har aldrig sett Kalifornien, haha. Det är annorlunda och unikt, men jag har ingen panik eller är stressad.

Tänker slå Joel Lundqvist

Ryan Lasch har fyllt 33, men han planerar inte att sluta spela hockey.

Inte än på ett tag.

Var det här sista kontraktet med Frölunda?

– Jag kan inte förutspå framtiden, men jag har älskat tiden och att spela här. Jag skulle vara dum om jag inte hade dörren öppen för att komma tillbaka hit. Jag känner att jag kan spela länge till. Min kropp känns bra, jag har inget stort som strular. Jag tar hand om min kropp bra vid sidan av isen. Jag försöker slå Joel, faktiskt.

Ska du spela tills du fyller 40, alltså?

– Jag får se när han är klar – och sedan försöker jag slå honom! Haha. Jag ser mig fortfarande som i en hyfsad ålder, så jag har inte ens tänkt på ett slut om jag ska vara ärlig.

Fanns det nån gång en chans för Frölunda?

– Vi har haft en öppen dialog, det har vi. Vi har försökt att ta oss framåt – och vi ska fundera på det i sommar. Om inget utvecklas vidare, vill säga. Men jag tror att vi båda har insett att det leder till att vi går skilda vägar.

När kommer du att ha ditt beslut klart?

– Jag vet inte! Min agent Patrik Aronsson gör sitt jobb. Förhoppningsvis ser den här veckan eller nästa var det landar, att vi sätter oss ner och får till det.

Hockeyklubbarna i Europa vet inte var det slutar, när publiken får komma tillbaka eller när ligorna kan starta till hösten.

Skapar det en oro, Ryan?

– Nä, inte alls. Det är utom min kontroll. Det är utom kontroll för alla. Det finns mer problem i världen än att spela hockey. Hockey är det sista just nu.

Kommer sakna vänskapen

Ryan Lasch pratar om att fräscha upp skallen, hitta en utmaning.

– Det handlar mycket om familjen, att inte förbereda hjärnan för nästa match. Du behöver inte ha så mycket uppmärksamhet på detaljer, du kan bara njuta av dagen utan att fokusera på att det kommer nåt stort.

Det innebär att blir en hel del strandhäng och golf i sommar.

– Ja, stranden och golf är stort för mig! Jag är inte särskilt bra, men jag blir bättre. Jag spelar kanske på 15-16 i handicap. Spelar vi om pengar är mitt handicap 18, haha. Men jag har aldrig gjort ett hole in one. Det har varit nära, men inget galet att berätta om …

Vad kommer du att sakna mest med Göteborg?

– Vänskapen som jag byggt upp, förstås. Men jag kan lätt hålla kontakten med alla via sociala medier. Alla vet att jag åker hem över sommaren, men min dörr är alltid öppen. De är välkomna till mig i Kalifornien.

Under säsongen har Ryan under lagets resor bott tillsammans med Patrik Carlsson, den mest sjukdomsdrabbade spelaren i Frölunda.

– Och jag blev inte sjuk en enda gång! Jag måste ha ett jäkla bra immunsystem, skrattar Ryan.

Namn:

Ryan Lasch.

Ålder: 33.

Familj: Frun Jasmin och katten Winston.

Klubbar: Pembroke Lumber Kings, St. Cloud State University, Södertälje SK, Pelicans, Norfolk Admirals, Fort Wayne Comets, Växjö Lakers, Toronto Marlies, TPS Åbo, Frölunda HC, SC Bern. Har också spelat VM för USA.

Snitt: Har spelat 325 matcher i SHL – och skjutit 92 mål och spelat fram 197 gånger. 289 poäng totalt, ett snitt på 0.89 poäng per match.

Aktuell: Avslutar säsongen och kontraktet med Frölunda HC – och lämnar i helgen Göteborg för att flyga tillbaka till Kalifornien. Lär skriva på för HC Davos i Schweiz.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.