Lasch har vilat sig till superformen

Ryan Lasch har hittat formen – och fyra målgivande passningar tar honom till topp av SHL:s poängliga. Och Frölunda? Ja, laget klättrar efter makalösa 7–1 på Skellefteå.

ANNONS
|

Publiken gnuggade sina ögon efter den första perioden i Scandinavium. Fem mål mot Skellefteå AIK – och det är som om allt gick in.

Först gjorde Anders Grönlund sitt tredje mål – och därmed sjätte poäng på de fem senaste matcherna. Unge Linus Nässén spädde på med ett viljemål innan Brandon Gormley skickade in en riktig kanon i numerärt överläge.

Till alla tre målen passade Ryan Lasch, Frölundas store stjärna.

– Jag gör bara mitt jobb, ler amerikanen i omklädningsrummet efter säsongens kanske allra bästa match.

För efter trean fixade 38-årige backen David Printz sitt första mål för Frölunda innan Ponthus Westerholm ökade på till 5–0 i PP. Då har inte ens period ett hunnit spelas i 19 minuter – och publiken i Scandinavium sjöng som om det är SM-final.

ANNONS

LÄS MER:Frölundas fem bästa spelare mot Skellefteå

Direkt i andra kom även ett sjätte mål, när Ryan Lasch vackert serverade Simon Hjalmarsson. Passningen är amerikanen Laschs fjärde målgivande för dagen – och med 35 poäng på 42 spelade matcher tar han ledningen i SHL:s poängliga.

– Det känns som om jag hör hemma där! Jag spelar bara mitt spel – och mitt jobb är att hjälpa laget att producera mål och att göra poäng. När jag gör det så känner jag att jag bidrar, säger Lasch.

Han hade problem under hösten med ett smärtande knä – och i december blev det akut operation. Knät hyvlades till – och till semifinalen av CHL fanns Lasch med i laget igen.

Lite försiktig, men utan den där riktiga smärtan som hindrat honom.

När SHL hade landslagsuppehåll så körde laget stenhårt i gymmet. Ja, alla utom den lille amerikanen. Han är speciell – och får den behandlingen av coachteamet.

Det tycks belöna sig, för nu har Lasch två mål och åtta passningar på de fem senaste matcherna!

– Jag tror att alla bolltalanger, alla lirare, är ju just lirare och de gillar att spela med bollen eller pucken i det här fallet. Och han är ju en av dem. Han kommer nog aldrig att älska att träna i första hand, säger Roger Rönnberg.

ANNONS

LÄS MER:Det glänser om Frölundas toppade form

Ryan Lasch själv skrattar till.

– Äh, jag gjorde precis allt som de andra i laget gjorde! Det enda som jag hade var en dag extra ledigt efter CHL-finalen. Jag gör samma saker som de andra. Det finns 25 killar i laget – och du måste ju som tränare lyckas att hantera allihopa. Alla är inte likadana. Vissa har en del problem, andra behöver hårdare jobb. Du kan inte hantera alla 25 på samma sätt, förstås. De är bra på det i Frölunda – och det finns en öppen kommunikation om det, säger Lasch nöjt.

Johan Mattsson fick dock inte hålla nollan, för i numerärt underläge kontrade Joakim Lindström in en tröstpuck till 6–1.

I anfallet efter gjorde dock Joel Mustonen 7–1 ...

ANNONS