Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Kvartsfinalhoppet lever för Tre Kronor

Sverige var pressat att vinna mot Slovakien för att fortsatt ha en chans att nå kvartsfinal i VM. Då klev den tidigare Frölundaspelaren Victor Olofsson fram fixade tre poäng till Tre Kronor.
– Fantastiskt skönt, säger Olofsson till SVT.

Sverige har haft ett tufft VM och mot Slovakien på söndagen var det vinna eller försvinna. Full poäng krävdes för att fortsatt ha en chans att nå kvartsfinal.

I den första perioden tryckte Slovakien på för ett ledningsmål med Tre Kronor, och framför allt Adam Reideborn i det svenska målet, stod emot länge. Men med en knapp minut kvar av perioden fick slovakerna till slut hål på Reideborn.

– Jag tycker de har det mesta av spelet. Det blir lite kos framför mål och set ser man på deras mål också. Adam räddar första och sen styrs den på en av deras spelare och in, säger Frölundas Jesper Sellgren till SVT i periodpaus.

I den andra perioden kom kvitteringen för Sverige. Efter en lång videogranskning godkändes Marcus Sörensens andra mål i turneringen och Tre Kronor var med i matchen igen. 1–1 stod sig perioden ut.

– Vi kan bättre, vi har lite till i oss. De får två powerplay i den här perioden så det blir en lite svängig match. Men fem mot fem tycker jag vi är det bättre laget, det gäller bara att få dit puckarna, säger kvitteringsskytten Sörensen till SVT.

Olofsson klev fram

Adam Reideborn fortsatte rädda för Sverige i den tredje perioden och såg till att man länge kunde hålla 1–1. Samtidigt spelade Sverige bra och pressade för ett ledningsmål och till slut kom utdelningen när den tidigare Frölunda-spelaren Victor Olofsson visade klass och prickade in 2–1, på pass från kapten Henrik Tömmernes, även han tidigare i Frölunda.

Det blev nerv på slutet när slovakerna i powerplay tryckte på för en kvittering. Men Sverige höll undan och Isac Lundeström kunde i slutminuten avgöra i tom kasse till 3–1.

– Fantastiskt skönt, det var en tajt match redan från start. Jag tycker de kom ut och var lite bättre än oss i första, sen jobbar vi oss in i matchen och tar över lite i andra tycker jag. Sen efter 2–1 kommer de med en riktig push och vi reder ut det, och fantastisk målvaktsspel av Adam. Det är väldigt skönt, säger Victor Olofsson till SVT.

Härnäst väntar nu det ryska laget för Tre Kronor på måndagen i den sista gruppspelsmatchen, även det en måstematch i kampen om slutspel. Troligt är att Sverige, utöver seger över det ryska laget, behöver hjälp av andra resultat för att nå kvartsfinal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.