Kritiken i NHL: ”Mår illa över att vi genomför matcherna”

Polisskjutningen mot Jacob Blake i USA har lett till protester i idrottsvärlden och matcher och turneringar har skjutits fram. Men inte i NHL – vilket väcker kritik.
– Jag mår illa över att vi genomför de här matcherna, säger Sportsnets Christine Simpson.

ANNONS
|

Efter en ny polisskjutning mot en svart medborgare i USA har protesterna i idrottsvärlden mot rasismen fått ny fyr, främst i USA.

I basketligorna WNBA och NBA har spelare bojkottat matcher och den pågående WTA- och ATP-turneringen i New York kommer i solidaritet med protesterna under torsdagen att lägga ner racketarna.

LÄS MER:Stort stöd för Milwaukees NBA-bojkott

Men samtidigt spelades nattens NHL-matcher som vanligt, efter en kort manifestation inför.

Det väcker hård kritik.

Experter och ankare i NHL-sändningarna ska ha uttryckt kritik mot beslutet att spela matcherna.

– Vi borde inte vara här, jag tycker NHL borde ställa in de här matcherna. Vi borde visa större stöd för ”Black Lives Matter”. Personligen skulle jag vilja ägna kvällen åt att diskutera de här frågorna med min familj, sa Kelly Hrudey i Sportsnet enligt Sportbladet.

ANNONS

Christine Simpson, även hon på Sportsnet:

– Jag mår illa över att vi genomför de här matcherna.

Spelare kritiska

Även spelare har riktat kritik, främst de som själva tillhör etniska minoriteter.

– NHL är alltid sist till partyt i de här frågorna. Det är ledsamt och nedslående. Vi har starka, vita ledare i ligan som skulle kunna göra så stor skillnad. Det finns gott om bra människor i hockeyvärlden, men de kan inte bara förlita sig på att vi i minoriteten ska ta ställning och säga ifrån. Tystnaden är lika illa som våldet, säger Minnesota-backen Matt Dumba till ESPN.

Evander Kane i San Jose Sharks säger enligt Sportbladet till The Score:

– Det är bra att göra uttalanden, det är bra att skicka tweets, det är bra att posta bilder och stories på Instagram. Men i slutändan kommer det här att handla om verklig handling och meningsfull förändring. Det har tyvärr fortfarande inte ägt rum. Vi måste vara bättre.

Gabriel Landeskog. Arkivbild.
Gabriel Landeskog. Arkivbild. Bild: RON CHENOY

NHL-svensken Gabriel Landeskog stämmer under morgonen in i kritiken. Enligt Expressen säger han:

– Det här har pågått alltför länge i det här landet och det måste ske en förändring.

Det var i söndags som Jacob Blake sköts sju gånger i ryggen av polis i Wisconsin. Det ska ha hänt inför hans tre barn och han rapporteras vara förlamad till följd av skjutningen.

ANNONS
ANNONS