Kjell-Rune Milton död – 75 år gammal

Kjell-Rune Milton har dött.
Hockeyprofilen, med bland annat ett VM-silver på meritlistan, blev 75 år gammal.
– Han var väldigt sympatisk och en person som alla runtomkring uppskattade, säger Göteborgs IK:s ordförande Hans-Göran Svensson.

ANNONS
|

Kjell-Rune Milton föddes i Umeå och fostrades i den lokala hockeyklubben Tegs SK. Som 20-åring var han med när klubben hade sin kanske största framgång någonsin och spelade i division 1, dåtidens högsta serie, under säsongen 1967/68.

Klubben åkte dock ur serien efter en säsong, men Kjell-Rune Miltons karriär hade bara börjat. Säsongen därpå fick han spela sitt första VM, i Stockholm, och stod då som back för sex poäng på sju matcher när Tre Kronor bärgade VM-silvret.

Totalt spelade Kjell-Rune Milton omkring 80 landskamper för Tre Kronor, under vilka han, utöver silvret, var med och tog tre VM-brons – samt medverkade i OS Sapporo 1972.

ANNONS

Efter mästerskapsdebuten fortsatte Kjell-Rune Miltons karriär i Modo i tre säsonger, innan flyttlasset gick vidare till Göteborg där han spelade i ytterligare tre säsonger innan han blev utlandsproffs i tyska Kölner EC.

1978 återvände Kjell-Rune Milton till Sverige och Göteborg för att spela i Bäcken och utöver en säsong i norska Djerv, stannade han kvar på västkusten och spelade för både Mölndal samt Lerum innan han avslutade karriären 1987.

Kjell-Rune Milton stannade kvar inom Göteborgshockeyn efter spelarkarriären och var bland annat tränare för stadens tv-pucklag, Lerums BK och Göteborgs IK.

Kjell-Rune Milton död – 75 år gammal

Nu kommer beskedet att Kjell-Rune Milton har avlidit. Det är Göteborgs IK, som han tränade vid två sejourer fram till 2014, som ger beskedet på sin hemsida.

”Vi har igår ikväll nåtts av det tråkiga budskapet att vår mångåriga före detta tränare och mångfaldiga landslagsspelare Kjell-Rune Milton har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Våra tankar i denna svåra stund går till Kjell-Runes närmaste.”, skriver klubben.

Kjell-Rune Milton blev 75 år gammal.

Hans-Göran Svensson, ordförande i Göteborgs IK, berättar att Kjell-Rune var en stor profil inom Göteborgshockeyn och en viktig person i föreningen.

– Han har absolut betytt en del för föreningen. Han var med under en sju-åtta år här och var med och tog upp laget till division 1.

ANNONS

Hur skulle du beskriva honom som person?

– Det var en väldigt trevlig och sympatisk person, lugn var han som person. Det var ordning och reda och han var väldigt bra som tränare. Han var både analytisk och kunde säga ifrån, även om han inte var den där hårdföre typen av tränare.

Fakta: Kjell-Rune Milton

Född: 1948 i Umeå

Moderklubb: Tegs SK

Position: Back

Klubbar som spelare: Tegs SK, Modo AIK, Västra Frölunda IF, Kölner EC, IFK Bäcken, Djerv, Mölndals IF och Lerums BK

Klubbar som tränare: Kölner EC, Mölndals IF, Lerums BK, HK Kings, Göteborgs IK och Lerums BK

Meriter: Guld i TV-pucken 1965, VM-silver 1969 och tre VM-brons (1971, 1974 samt 1975)

LÄS MER:Frölundaprofilen Peter Gustavsson död

LÄS MER:Mats Rosseli Olsen talar ut efter huvudskadan – ger besked

LÄS MER:Stjärnorna om damernas NHL: Spännande att följa

ANNONS