Kirill Kaprizov efterlyst i Ryssland

Ryske superstjärnan Kirill Kaprizov vände hem till Ryssland efter NHL-säsongen med Minnesota Wild.
Nu kommer rapporter om att han är efterlyst i landet.
– Jag vill inte trycka på panikknappen, säger Minnesotas general manager Bill Guerin.

ANNONS
|

Kirill Kaprizov flyttade över till Nordamerika 2020 och har på kort tid vuxit ut till en av ligans bästa spelare.

Efter en stark första säsong med Minnesota Wild skrev 25-åringen ett femårskontrakt, värt omkring 473 miljoner kronor, med klubben. Pengar som han visat sig vara värd efter att han, under fjolårssäsongen, stått för 108 poäng på 81 matcher.

När hans Wild blev utslaget ur Stanley Cup-slutspelet valde Kirill Kaprisoz att vända hem till Ryssland över sommaren – där det nu kommer oroande uppgifter.

Efterlyst hemma i Ryssland

Ryska Sport-Express skriver att han är efterlyst i landet. Anledningen ska vara att han använt ett falskt militär-ID 2017 för att slippa undan militärtjänstgöring.

ANNONS

I landet måste man nämligen tjänstgöra inom militären under ett år mellan mellan åldern 18 till 27. Men många fördröjer denna genom att studera på distans.

Vilket Kaprizovs pappa menar att han gör.

– Vi har inget militärt ID. Kirill studerar nu, han är student, säger han till Sport-Express.

Enligt sajten ska Kaprizov nu flytt landet och återvänt till USA. Men Minnesota Wild själva dementerar att så är fallet och menar på att han är kvar i Ryssland.

– Och han mår bra. Han är med sin familj och vänner, säger Wilds general manager Bill Guerin.

Minnesota Wilds general manager Bill Guerin.
Minnesota Wilds general manager Bill Guerin. Bild: Carlos Osorio

”Vill inte trycka på panikknappen

Mycket är ovisst i nuläget och rapporterna om att Kaprizov är efterlyst kommer endast dagar efter att den ryske målvakten Ivan Fedotov häktats och förts till en militärbas i norra Ryssland efter att han försökt lämna landet för spel i NHL.

– Jag försöker just nu att samla information och vill inte dra förhastade slutsatser eller trycka på panikknappen, säger Bill Guerin.

Just ovan nämnda Fedotov anklagades också för att ha försökt avvika från militärtjänst då han, i egenskap av CSKA Moskva-spelare, anses tillhöra den ryska armén.

Flera klubbar oroade över sina ryska spelare

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har det funnits en oro bland NHL-klubbar när det gäller att låta sina spelare återvända till hemlandet. Enligt The Athletic har flera klubbar frågat sina ryska spelare om de inte kan stanna kvar i Nordamerika, just på grund av oron att de inte ska få lämna Ryssland igen.

ANNONS

Minnesota Wilds Bill Guerin var en av de som ville ha kvar sin ryska stjärna. Han frågade Kirill Kaprizov om han inte kunde stanna kvar under sommaren – men lyckades inte övertala honom.

– Vad ska jag göra? Säga att han inte kan vända hem? Folk vill vända hem, de vill träffa sina familjer. De vill bara åka hem, oavsett vad som pågår. Jag klandrar honom inte, sa han tidigare under sommaren.

LÄS MER:Ryske stjärnan skickad till "avlägsen militärbas"

LÄS MER:Ivan Fedotovs bortförande: ”Fått någon form av injektion”

LÄS MER:Ivan Fedotov uppges häktad i Ryssland – ville lämna landet

ANNONS