Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

John Muckler död 86 år

John Muckler är död, 86 år gammal.
Under 80-talet var han en del av den Edmonton Oilers-dynastin som vann Stanley Cup fem gånger.
”Han tog personligen min karriär till en annan nivå”, säger Wayne Gretzky i ett uttalande.

Edmonton Oilers är en av NHL:s mest klassiska dynastier. Med legendarer så som Wayne Gretzky, Mark Messier, Paul Coffey och Jarri Kurri var Alberta-laget en dominant som skördade stora framgångar i världens bästa hockeyliga.

En person som, på flera olika sätt, hade en del i dessa framgångar var John Muckler.

Muckler kom till Oilers 1981 och var till en början assisterande tränare när klubben vann Stanley Cup 1984 och 1985.

Därefter befordrades han till assisterande huvudtränare bredvid Glen Sather, under den tiden vann han och klubben Stanley Cup ytterligare två gånger 1987 och 1988.

Efter den fjärde titeln fick John Muckler ta över huvudansvaret för ett Edmonton Oilers som precis förlorat Wayne Gretzky till Los Angeles Kings. Trots detta lyckades han, 1990, leda laget till femte Stanley Cup-titeln på sju år.

Mark Messier och Wayne Gretzky firar Edmonton Oilers fjärde Stanley Cup 1988. Bild: RUSTY KENNEDY
Mark Messier och Wayne Gretzky firar Edmonton Oilers fjärde Stanley Cup 1988. Bild: RUSTY KENNEDY

Dog 86 år gammal

Efter tiden i Edmonton var han även tränare i Buffalo Sabres och New York Rangers innan han blev general manager i Ottawa Senators.

Under tisdagen meddelade Edmonton Oilers att John Muckler dött 86 år gammal.

”Edmonton Oilers hockeyklubb är bedrövad över att meddela bortgången av vår förre huvudtränare, femfaldige Stanley Cup-mästaren och en kär vän till organisationen, John Muckler”, skriver klubben på Twitter.

Sista pusselbiten i Edmonton Oilers

I ett uttalande sörjer legendaren Wayne Gretzky John Muckler död. Han uttrycker sina kondoleanser till Muckler-familjen, men berättar också att John Muckler var den sista pusselbiten för att Edmonton Oilers skulle kunna bli en gigant under 80-talet.

”När du har 22 riktigt bra hockeyspelare och skördat vissa framgångar är det svårt att tro att en addering av en assisterande tränare skulle vara den sista biten som skulle får Edmonton Oilers till toppen av berget, men det är exakt vad som hände när John Muckler anslöt till laget.”

Wayne Gretzkys hyllning av Muckler

Gretzky ses som tidernas främste hockeyspelare och enligt honom själv har Muckler en stor del i hans framgångar.

”En fantastisk familjeman och en god vän, han tog personligen min karriär till en annan nivå och jag kommer alltid vårda timmarna vi pratade. Från att bryta ned försvar, till att skaffa en familj. Vila i frid, John, du kommer vara saknad.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.