Joel Mustonen har stegrat träningen – från ett pass i veckan till fem hårda i veckan.
Joel Mustonen har stegrat träningen – från ett pass i veckan till fem hårda i veckan. Bild: PETTER ARVIDSON

Joel Mustonen är äntligen på väg åt rätt håll igen

Ett träningspass i veckan har blivit fem – och i gymmet har Frölundas sjukdomsdrabbade Joel Mustonen, 28, precis satt nya rekord.
Det närmar sig en comeback för finländaren?
– Tankar på att sluta är jag inte redo att acceptera, säger han bestämt.

ANNONS
|

Det var i november förra året som Joel Mustonen senast spelade en match för Frölunda HC. Det funkade sådär ... och forwarden fick kliva ett stort steg tillbaka.

Kroppen svarade fortfarande inte bra efter det som troligtvis varit en coronainfektion.

Nu är det snart april, slutspelstider – och Joel Mustonen är fortfarande inte matchklar.

Men vet ni vad?

Det går åt rätt håll.

Det som förut var ett träningstillfälle i veckan har byggts upp till fyra-fem högintensiva och hårda pass. Både i gymmet och på isen – där Mustonen är fullt tacklingsbar i alla övningar med laget.

– Det som är positivt är att vi stegrat upp träningen de senaste två-tre veckorna! Det är bra – om vi kollar på var jag låg för bara en månad sedan. Det har hänt bra grejer, säger Joel Mustonen.

ANNONS

Hoppet har tänts igen.

– Det är klart! Jag går och hoppas att jag så fort som möjligt ska vara där, men samtidigt har det blivit en utdragen grej för mig det här. Det är inte så att jag går att hoppas att jag just i morgon ska vara redo, men det är små steg framåt!

Frölundas tränare Roger Rönnberg gillar verkligen vad han ser hos Mustonen – och hockeymässigt ser det allt bättre ut.

– Han har inte varit och knackat på min dörr än och bett om att få spela. Men han tränar – och han har tränat ganska länge med laget nu. Och det ser bra ut! Sedan är det svårt för mig att uttala mig om hur han känner sig och vad han behöver för att vara redo. Det är det bara han själv som har koll på, så att säga. Men hockeymässigt ser det bra ut!

När du väl tränar fem hårda pass i veckan – hur svarar din kropp och ditt huvud då?

– Vi har legat på gränsen. För en månad sedan var gränsen ett pass i veckan, nu är gränsen fyra-fem pass – så nånting har hänt! Vi håller fortfarande på att försöka lista ut vad det kan vara, för det kan ju vara en kombination av grejer, säger Joel Mustonen.

ANNONS

Han har ju en historik av huvudskador och nackproblem, en svår astma – och kanske hänger allt ihop.

– Det blir lite spekulationer och det är därför som jag ger lite luddiga svar ... jag hoppas bara att jag hittar lösningen. Vissa saker kan ligga dolda – och det vet ingen, inte ens expertisen, helt säkert, säger Joel.

Satt nya rekord – i gymmet

Har du blivit svagare i gymmet, eller långsammare på isen, under din sjukdomstid?

– Nä, tvärtom! De sakerna har jag kunnat fixa bra. Gymmet är det som jag har hållit i som förr. Det var bara ett tag sedan som jag slog personbästa i några grejer på gymmet, så där har jag kunnat jobba! Det är mer den totala mängden av saker som jag har svårt för. Det är en total belastning som jag har svårt för att klara ... vad det innebär att hoppa in och vara med laget hela tiden. Det är ingen idé att hoppa in på isen innan jag klarar av det, om jag inte klarar av den dagliga verksamheten.

Joel Mustonen har kontrakt med Frölunda till 2022, så det är ingen stress. Den här säsongen kanske är förstörd, men 28-åringen är inte redo att ge upp karriären.

ANNONS

Om vi bortser från hockeyspelaren – hur mår människan Joel Mustonen i det här?

– Det är klart att det är tufft. Det är det för alla som är borta. Samtidigt har jag klarat av att stressa av rätt bra. Första månaderna gick jag runt och oroade mig, men det håller inte att göra det. Nu har jag försökt må så bra som jag kan – och hitta saker att vara glad över!

Hittat glädjen i vardagen – med sambon

Sambon Julia har en stor del i glädjen.

– Jag har det väldigt bra hemma – och jag inser att jag just här och nu måste hitta positiva saker i livet och tänka att hockeyn inte är allt. Samtidigt som jag gör allt vad jag kan för att ta mig tillbaka, säger Joel Mustonen.

Han utvecklar:

– Det handlar om ett tankesätt och attityd till livet, att vara glad – och just nu fixar jag det rätt bra!

Har du funderat någon gång att det är slut – att du gjort ditt sista på en rink?

– Äh. Det är klart att du på något sätt undermedvetet ... det är en paniktanke, det du säger. Och det är klart att den kommer. Jag tror att den kommer för många spelare som varit skadade. Men det är inget som jag tänker just nu. Jag ger inte upp min karriär just nu bara sådär. Jag känner att jag har länge kvar! Men det är klart att en sån rädsla har slagit mig – men det inget som jag har övervägt, absolut inte. Vissa saker tar bara tid att redo ut och tankar på att sluta är jag inte redo att acceptera, slår Joel Mustonen fast.

ANNONS
Joel Mustonen firar SM-guldet 2019.
Joel Mustonen firar SM-guldet 2019. Bild: DANIEL STILLER

Namn: Joel Mustonen.

Ålder: 28.

Familj: Sambon Julia Nordin.

Bor: Johanneberg.

Moderklubb: Tingsryds AIF.

Klubbar genom åren: Skellefteå AIK, Timrå IK, Västerås IK, Pelicans, Örebro HK, Frölunda HC.

Landskamper för Finland: 4 A-landskamper, 39 J-landskamper.

Aktuell: På väg tillbaka efter en väldigt oklar sjukdomsbild. Siktar på spel i slutspelet. Kontraktet med Frölunda går ut 2022.

ANNONS