Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Joel Lundqvist fick matchstraff mot Luleå

Joel Lundqvist fick matchstraff efter en huvudtackling i matchen mot Luleå. Därmed riskerar Frölundas lagkapten ytterligare en lång avstängning den här säsongen.
– Om du står still där och försöker klämma passning måste du förvänta dig att bli tacklad, säger Roger Rönnberg.

Inte mycket har stämt för Frölunda den senaste tiden. Förlusterna har kommit som på ett pärlband och sett till de tio senaste matcherna är sämst i hela ligan.

Därmed var det ett taggat Frölunda som åkte upp till Norrbotten för att ta sig an Luleå HF – vilket märktes på isen.

Båda lagen inledde matchen intensivt och det small i flera närkamper.

Vilket till slut ledde till en rejäl kalldusch för Frölunda.

Matchstraff för Joel Lundqvist

För efter lite mer än kvarten spelad stod det klart att Joel Lundqvist spelat klart för kvällen. Domarna valde att dela ut ett matchstraff för lagkaptenen efter en huvudtackling på Luleås Carl Mattsson.

Mattsson blev liggandes på isen men kunde ta sig av för egen maskin – men återkom aldrig i matchen.

– Nummer ett så hoppas jag att Carl Mattsson klarat sig utan skada, att han klarat sig bra i situationen. Tacklingen tar i nån del av huvudet. Nummer två: Är det nånting oschysst med tacklingen? Den är inte från blindside, den är inte vårdslös, han glider in i tacklingen, han har armarna efter kroppen. Han siktar med axeln mot Luleå-spelarens axel. Och i sista sekund så vrider han undan axeln, för han står still över pucken och väljer att göra ett pass i ett jättefarligt läge som hockeyspelare, säger Roger Rönnberg.

Frölundas coach fortsätter:

– Han förväntar sig inte att bli tacklad och tyvärr tar den på huvudet. Jag tycker så här: Ska vi döma på handling eller ska vi döma på konsekvens? Jag tycker att det här är en utvisning dömt på konsekvensen – inte på handlingen.

Innan den andra perioden gav domare Mikael Andersson sin syn på situationen som renderade i ett matchstraff.

– Lundqvist kommer där och ska sätta en tackling på Mattsson som precis har släppt ifrån sig pucken och är då i ett väldigt utsatt läge för att ta emot en tackling. Tacklingen är hög och tar på huvudet, så fem minuter checking to the head.

Roger Rönnberg igen:

– Om han står still där och försöker klämma fast en passning i ett sånt läge så måste du förvänta dig att bli tacklad. Du kommer att bli tacklad! Antingen får du spela den och skydda dig, eller så får du välja att avbryta den passningen. Det är så jag tror att de som är insatta i hockey ser på det. Det handlar inte om att jag vill som en tok vill skydda mina spelare. Det är så jag hoppas vi inom ishockeyn ser på det – och igen så hoppas jag att han inte är allvarligt skadad.

Frölundas tränare Roger Rönnberg under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Frölunda
Roger Rönnberg håller inte med om matchstraffet. Bild: SIMON ELIASSON

Lång avstängning kan vänta Lundqvist

Efter matchen kommer domarna besluta om det blir en match penalty och minst en match avstängning.

Men mer kan komma att vänta för Lundqvist som stängdes av fem matcher tidigare under säsongen efter att ha knuffat en domare.

Det har tidigare under säsongens anmälts händelser på konsekvens – och också dömts på konsekvens.

Du riskerar en avstängd kapten?

– Ja, tyvärr. Det är svårt för mig som tränare – för jag jobbar med spelarnas beteende varje dag. Och sättet som Joel går in i närkampen är sättet som jag vill att mina spelare ska gå in i närkamper. Han har ingen tid att avbryta den tacklingen heller. Det är jättesvårt för mig som tränare att säga att han ska göra nånting annorlunda heller. Jag tycker att det är ett stort ansvar på spelaren med pucken, säger Roger Rönnberg.

LÄS MER: Joel Lundqvists svar efter avstängningen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.