Jakob Lilja lämnar KHL

Jakob Lilja presenterades av Dynamo Moskva efter Rysslands invasion av Ukraina. Nu kommer beskedet att svensken lämnar både klubben och KHL.

ANNONS
|

I augusti förra året kom nyheten att Jakob Lilja beslutat sig för att stanna kvar i den ryska hockeyligan KHL. Han presenterades då av Dynamo Moskva och menade på att kontraktet skrevs på innan Ryssland invaderade Ukraina.

Han berättade även att han inte hade möjlighet att backa från kontraktet.

– Jag själv personligen har inte råd att köpa ut mig från detta. Den ekonomiska möjligheten har jag inte. Det är helt enkelt mer pengar än vad jag äger, sa han till Expressen.

Nu kommer beskedet att Jakob Lilja har valt att bryta efter en säsong med KHL-klubben.

ANNONS

– Jag vill tacka Jakob och hans representanter för deras gemensamma arbete den här säsongen. Det var inte lätt för alla, men i slutändan skiljs vi åt på ett bra sätt, säger klubbens sportchef Alexey Sopin enligt Expressen.

Klubben ska dock ha velat behålla Lilja som tidigare bland annat har spelat för Barys Nur-Sultan, Columbus Blue Jackets, Djurgården och Rögle.

– Vissa juridiska faktorer och regler för utländska spelare tvingar oss till det här, säger han.

Totalt sex svenskar i KHL

Jakob Lilja är en av totalt sex svenskar som spelat i KHL under den senaste säsongen.

Fredrik Claesson och Adam Reideborn vann båda Gagarin Cup tillsammans med armélaget CSKA Moskva. Claesson har kontrakt som sträcker sig över nästa säsong och Reideborn har öppnat för att stanna kvar i ligan även nästa säsong.

Utöver Moskva-duon spelade även Adam Almquist (Traktor Chelyabinsk), Johan Mattsson (Avtomobilist Yekaterinburg) och Robin Press (Severstal Cherepovets) i KHL under den gångna säsongen.

Almquist lämnade under säsongen för spel i Schweiz och Robin Press har sedan en tid varit klar för en fortsättning i KHL, dock i Metallurg Magnitogorsk.

LÄS MER:CSKA Moskva mästare – Adam Reideborn och Fredrik Claesson i laget

LÄS MER:Press beslut: Stannar i Ryssland

ANNONS