Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till vänster ser man hur Jensen måttar slag mot Lucas Bjerre Rasmussens huvud.  Bild: Youtube, Bildbyrån
Till vänster ser man hur Jensen måttar slag mot Lucas Bjerre Rasmussens huvud. Bild: Youtube, Bildbyrån

Hockeyspelare åtalad efter brutala överfallet

Den danske forwarden Kristian Jensen stod för ett rejält övertramp när han slog en motståndare i huvudet – samtidigt som denne låg utan hjälm på isen.
Nu åtalas 23-åringen för misshandel, skriver Ekstra Bladet.

Det var under Fredrikshamns 2–0-seger mot Odense i danska högstaligan som det brutala överfallet ägde rum. Kristian Jensen, 23, och Lucas Bjerre Rasmussen, 18, hamnade i ett bråk som mynnade ut i att den sistnämnde föll till isen utan hjälm. Trots detta valde Jensen att fortsätta bråket.

Fredrikshamns-forwarden riktade nämligen ett hårt slag mot Rasmussens huvud som, oskyddat, slog i isen.

Slaget innebar en 17 matcher lång avstängning för Kristian Jensen, men det slutar inte där. Den danske forwarden, som har ett förflutet i Luleås juniorlag, står nu nämligen åtalad för misshandel, enligt Ekstra Bladet.

"Hör inte hemma i en rättssal"

Kristian Jensen har bett om ursäkt för sitt tilltag som ledde till en fraktur i Lucas Bjerre Rasmussens ansikte. Han har också erkänt sig skyldig.

– Frågan har avgjorts med ett straff inom ishockeyns egna system. Ett väldigt hårt straff, om inte det hårdaste någonsin. När det kommer till det rättsliga så är vår inställning att han ska frikännas, säger hans försvarsadvokat, Jens Christian Christensen, enligt Ekstra Bladet.

Advokaten menar att det hela borde hanterats inom ishockeyn.

– Det här fallet hör inte hemma i en rättssal, men nu får vi se.

Enligt Ekstra Bladet kan straffet för ett slag mot huvudet landa på mellan 30 och 40 dagar i fängelse, vilket kan omvandlas till en villkorlig dom och samhällstjänst.

Två fall i Sverige

Att saker som händer under en ishockeymatch blir till rättssak är knappast vanligt. Ett färskt exempel i Sverige är Jakob Lilja som, efter en långdragen rättsprocess, dömdes till villkorlig dom för misshandel.

Bakgrunden var att forwarden, som då spelade i Rögle, crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken.

LÄS MER: Lilja fälls för misshandel även i HD

Ett annat känt fall var när Röglebacken André Deveaux, 2015, svingade sin klubba mot Västerås Per Helmersson under en uppvärmning. Kanadensaren fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När Deveaux inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned.

LÄS MER: Åtalet mot Deveaux nedlagt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.