Hjalmarsson stängs av och bötfälls

Onödig satsning, säger coach Roger Rönnberg om Simon Hjalmarssons tackling mot huvudet på Malmös Emil Sylvegård. Och nu stängs Frölundas stjärna av resten av kvartsfinalen.
– Jag tar mitt straff. Jag är mest glad att han inte blev allvarligt skadad, säger Hjalmarsson.

ANNONS
|

I matchen såg inte domarna Mikael Holm och Linus Öhlund smällen i huvudet när Hjalmarsson tacklade Malmös Emil Sylvegård – utan valde att visa ut Frölundas stjärna i två minuter för charging.

Efter matchen fick domarna se händelsen i repris – och erkände direkt sitt misstag.

– Det är skit. Det är fullkomlig skit. Man mår pissdåligt. Det skulle varit fem minuter, säger Mikael Holm till Kvällsposten.

Han utvecklade:

– Så som vi ser det på isen, Hjalmarsson kommer som tredje man och vi tar en charging. Vi ser ingen träff på huvudet då. Sedan försöker vi att söka information mellan varandra, säger Mikael Holm.

ANNONS

– Är det någon som sett en träff? Vi får det inte till att vi har någon träff i huvudet, säger Holm.

Bötfälls också

Disciplinnämnden missade dock inte händelsen, och fällde honom under lördagen med tre huvudsakliga nyckelfaktorer som motivation:

• Tacklingen träffade huvudet.

• Simon Hjalmarsson är tredje man in i situationen.

• Det fanns stor skaderisk för Emil Sylvegård.

Hjalmarsson stängs av under perioden 30 mars till 4 april, vilket bedöms motsvara tre matcher. Han bötfälls också med 23 750 kronor.

Tränarna grälade

På presskonferensen rasade Malmös coach Peter Andersson över Hjalmarssons tackling – och rök ihop ordentligt med Frölundas coach Roger Rönnberg.

– Någon gång kan du stå upp för någonting. Och erkänna. Googlar du hjärnskakning kommer ditt, Hjalmarssons och Joel Lundqvists ansikte upp. Det var likadant förra matchen, nu händer det igen. Och ingen av domarna ser det, det är beklagligt tycker jag. Det är en solklar femma, det ska vara fem minuters powerplay till oss. Det står tre-tre i matchen, det är klart att luften går ur. Jag tycker vi är sjukt orättvist behandlade igen, det är inte okej.

Andersson fyllde på:

– Jag förstår inte. Jag kan inte förstå. Det är en solklar huvudtackling, han kommer bli avstängd.

ANNONS

Det blev alltså Hjalmarsson – och Roger Rönnberg ser nyktert på tacklingen dagen efter.

– Jag hade inte sett situationen. När jag såg den i jumbotronen såg det ut som han kom in och krockade med Sylvegård. Nu ser jag situationen om och om igen – och ser att han kommer in som tredje man helt i onödan! Han sätter sig i en situation där han definitivt kan undvika tacklingen. Jag förstår att den blir anmäld – och jag förstår att han bli avstängd, säger Rönnberg.

Har du skällt på Hjalmarsson för onödig satsning?

– Jag behöver inte det. Hjalmarsson är en klok och smart hockeyspelare. Han var väldigt ledsen. Han har sett situationen själv. Jag behöver inte skälla på en människa som skäller på sig själv, säger Rönnberg.

Hjalmarsson själv tar sitt straff utan snack.

– Min största kraft först på hans axel – och det står jag fast vid. Han hade nog inte spelat i bytet efter om all kraft hade tagit i huvudet. Men jag måste tillägga att jag är glad att han inte blev skadad. Det är det viktigaste i såna här situationer. Man tar ett beslut på mindre än en halv sekund och i bland blir det lite fel, säger Hjalmarsson.

ANNONS

Går Frölunda till semifinal är Frölundastjärnan spelklar till den.

ANNONS