Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Henrik Lundqvist syster Gabriella om tuffa tiden: ”Smärta och oro”

Henrik Lundqvist, 38, har ett hjärtfel som håller honom borta från hockeyn denna säsongen. I en intervju med Sportbladet berättar storasystern Gabriella Lundqvist, 42, om tuffa tiden efter beskedet.
– Det var mycket känslor, ett samtal jag aldrig kommer glömma, säger Gabriella.

Äntligen är NHL-säsongen igång, så känner säkert de flesta hockeyälskare. Frågan är vad Henrik Lundqvist känner? Den svenske stormålvakten som skulle få en nystart på karriären i Washington Capitals har ju tvingats till att se på från sidan – hela säsongen. Detta efter att ett hjärtfel upptäcks och han tvingats till operation.

För tre dagar sedan skrev Henrik Lundqvist att han lämnat sjukhuset efter ingreppet.

”Lämnade sjukhuset igår. Jag har spenderat många dagar borta från mina barn de senaste 5-8 åren på grund av hockey. De senaste nio dagarna väldigt annorlunda ... det värmde verkligen mitt hjärta att köra upp på uppfarten (hemma hos familjen reds. anm.)”, skrev han.

LÄS MER: Henrik Lundqvist har lämnat sjukhuset efter hjärtoperationen

Beskedet om den tidigare Frölunda-målvaktens hjärtfel slog ner som en chock i hela hockeyvärlden. Att det blev chockartat i familjen Lundqvist är lätt att förstå. För GP har Joel Lundqvist tidigare sagt:

– Det har varit tuffa veckor. Det är inget att snacka om. Det är inget som jag vill älta heller, det är som det är. Det är tuffa veckor – och det kommer att vara tuffa veckor framåt.

LÄS MER: Joel Lundqvist historisk efter svåra tiden

I en intervju med Sportbladet berättar storasystern Gabriella Lundqvist om känslorna när hon fick reda på att hennes brors hjärtfel var så pass illa att det skulle hålla honom borta från hockeyn under säsongen.

– Det har varit en tuff period. Alla i familjen har känt mycket smärta och oro över detta. Henrik var så himla laddad för att spela med Washington. Han var väldigt väl förberedd och helt inställd på spel och en lyckad säsong. Beskedet är en otrolig besvikelse men vi försöker hitta en sorts tacksamhet i hela situationen, för att dessa extra tester gjordes och att det upptäcktes. Henrik är otroligt stark och får mycket support för att detta ska läka på bästa vis, säger Gabriella.

Känslofyllt samtal

Om Henrik kommer tillbaka till ishockeyn väljer hon att inte fokusera på just nu. Hon vill bara att hennes bror ska må bra och att han hittar bästa möjliga väg till ett friskt och starkt hjärta.

När tidningen frågar hur hon tog emot samtalet när Henrik ringde och berättade om hjärtproblemet svarar hon så här:

– Det kom som en chock. Det var mycket känslor, ett samtal jag aldrig kommer glömma. En del av det visste vi om, något han haft sedan födseln och som har varit helt okej att spela med. De senaste testerna visade också annat, som nu måste fixas.

LÄS MER: Henrik Lundqvists hjärtoperation lyckad

Gabriella Lundqvist säger att hon själv inte testat sitt hjärta ännu för att se om felet är genetiskt men att hon ”bör” göra det.

Gabriella Lundqvist är 42 år och bor tillsammans med sin familj i Eldorado utanför Sacramento, Kalifornien. Som ung var hon lovande tennisspelare och det var också genom den sporten hon hittade till USA via spel på college.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.