Henrik Lundqvist ska operera hjärtat

Ett hjärtfel stoppar honom från spel den kommande säsongen – nu ska Henrik Lundqvist genomgå hjärtoperation. Överläkaren och professorn i kardiologi vid Uppsala universitet, Stefan James, säger att sannolikheten är liten att man kommer tillbaka till en elitidrottskarriär.
– Det tar lång tid att återfå sin kraft, säger James till Radiosporten.

ANNONS
|

Det slog ner som en rejäl bomb häromveckan.

Stjärnmålvakten Henrik Lundqvist, 38, missar kommande säsongen med Washington Capitals på grund av hjärtfel.

– Jag är självklart ledsen för Henriks skull. Jag vet hur mycket han såg fram emot säsongen som kommer. Även jag var spänd att se vad han kunde göra. Nu rycktes det bort på ett väldigt jobbigt sätt. Men man sätter ju hälsan först, och som bror så vill man bara att han får ordning på detta, har brodern Joel Lundqvist berättat för GP.

LÄS MER:Nu finns bara en sak kvar att vinna, Henke – och det är livet

Nu skriver Lundqvist att han ska genomgå hjärtoperation.

”De sista tre veckorna har mitt fokus skiftat från träning till min hälsa och vad jag kan göra och inte kan göra. Nu är en operation planerad. Vi alla har våra berg att bestiga. Jag håller mig positivt och är fast besluten att återhämta mig”, skriver Lundqvist på Twitter.

ANNONS

Lundqvist skriver att bland annat aortaklaffen ska bytas ut.

Stefan James, överläkare och professor i kardiologi vid Uppsala universitet, vet hur operationen kommer gå till.

– Den här typen av operation är en stor operation. Det är en öppen hjärtoperation där man kopplar in hjärt-lungmaskin, stänger av hjärtat, öppnar bröstkorgen och sedan skär man bort både aortaklaffen och den första delen av kroppspulsådern. Sen byter man ut klaffen mot en konstgjord, säger James till Sveriges Radio.

Radiosporten: Vad händer om man inte byter ut klaffen?

– Det är en väldigt allvarlig sjukdom. Om man har en förträngning och har symptom som brukar bestå av tryck över bröstet och andfåddhet. I värsta fall av svimningar. Det är ett väldigt allvarligt hjärtfel.

– Sannolikheten att komma tillbaka till en elitidrottskarriär är nog väldigt liten efter en sån här operation. Det tar lång tid att återfå sin kraft och i knappa 40-års-åldern är sannolikheten väldigt liten.

Henrik Lundqvist ska operera hjärtat

Henrik Lundqvist lämnade i somras New York Rangers efter 15 raka säsonger i klubben för rivalen Washington Capitals.

Enligt Capitals GM Brian MacLellan har Lundqvist hanterat sitt hjärtfel genom hela karriären.

– Vi förväntade oss att det skulle vara detsamma som det har varit under hela hans karriär. När vi fortsatte utforska var han stod fysiskt så var risknivån inte acceptabel för att låta honom spela. Det var känslosamt både för honom och hans familj, sade MacLellan förra veckan.

ANNONS

Henrik Lundqvist har både VM-, SM- och OS-guld på meritlistan. Han har tagit hela 459 vinster i NHL.

LÄS MER: ”Henrik Lundqvist har den viktigaste matchen kvar – den för livet”

ANNONS