Henrik Lundqvist hyllades i Scandinavium

Henrik Lundqvist hyllades med stående ovationer i Scandinavium.
Efteråt hyllade han arenan och berättade om den speciella platsen den har i hans hjärta.
– Det var här man såg sin första hockeymatch, det gav ett otroligt stort intryck, säger han.

ANNONS
|

Han är en av svensk hockeys största genom tiderna, Henrik Lundqvist.

Den numera 41-årige målvaktslegendaren har vunnit nästan allt som går att vinna och har hyllats därefter. Han har fått sin tröja hissad av New York Rangers i Madison Square Garden, valts in i nordamerikanska Hockey Hall of fame – och nu har han även valts in i svensk hockeys Hall of fame.

På grund av den sistnämnda utmärkelsen hyllades Henrik Lundqvist av svenska hockeyförbundet inför det stekheta JVM-mötet mellan Juniorkronorna och Kanada. ¨

Henrik Lundqvist blev då formellt den 141:a svenske spelaren att väljas in i det hedersfyllda sällskapet och när han skulle hyllas, så reste sig Scandinavium i en stående ovation.

ANNONS

Henrik Lundqvist: ”Klart att man reflekterar mycket”

Både svenskar och kanadensare hyllade den svenske legendaren och skanderade hans namn. Efteråt berättar han om det speciella i att hyllas i sin gamla hemmaarena.

– Varje gång som jag går in i den här arenan så känns det speciellt, det gör verkligen det, säger Henrik Lundqvist efter hyllningen.

Han fortsätter:

– Det var här man såg sin första hockeymatch, man var fem år och det gav ett otroligt stort intryck och den inspiration som man fick. Mycket ligger i att man var här och såg hockey för första gången. Det är klart att man reflekterar mycket över en sån sak.

Du har haft några hyllningar, den senaste tiden.

– Ja, nu är vi klara tror jag, säger han med ett skratt.

Hur ofta stannar du upp och reflekterar över vad det är du har gjort?

– Man har haft tid nu, det är snart tre år sedan (karriären tog slut). Så man har haft tid att reflektera över karriären och allt man har fått vara med på.

Lundqvist tar ny sats:

– Självklart tänker du på det du har uppnått, men framför allt det du har fått uppleva. Kamratskap, reser och vad hockeyn har gett mig som människa, det är fantastik.

ANNONS

Henrik Lundqvist: ”Ha kul på resan”

Att få hyllas under ett JVM känns extra speciellt. Henrik Lundqvist har själv spelat turneringen två gånger, men medger att det inte var samma intresse för turneringen som det är nu.

Han vill därför göra ett medskick till Juniorkronorna när de nu jagar guld hemma i Göteborg.

– Jag vill bara flika in till spelarna, för ibland är det svårt när man är mitt i det, att bara snabbt reflektera över hur få förunnat det är att spela en sån här turnering med den här inramningen, på hemmaplan. Att man ska njuta också, att ha kul på resan.

LÄS MER:Senaste nytt från JVM i Göteborg

LÄS MER:Sverige möter Kanada – se bilder från publikfesten

LÄS MER:Följ med på bussresa genom Göteborg – med kanadensare

ANNONS