Daniel Sedin och Henrik Sedin.
Daniel Sedin och Henrik Sedin. Bild: JOEL MARKLUND

Här är tvillingarna Sedins karriärer i bilder

Historiska poängligasegrar, VM-guld, ett magiskt avsked och till slut en plats i Hall of Fame. Här är två av de främsta blågula karriärerna – genom tiderna – i bilder.

ANNONS
|

1999: Draftade av Vancouver Canucks – tillsammans

Det var knappast hugget i sten att de två 19-åringarna från Örnsköldsvik skulle väljas av samma klubb under NHL-draften 1999.

Exakt hur Vancouver Canucks dåvarande general manager Brian Burke gick till väga för att lyckas plocka till sig tvillingarna, som uppgavs vägra spela för olika lag i NHL, kräver en hel uppsats i text.

Så för att förenkla processen monumentalt: Några byten hit och några byten dit senare lyckades Canucks få både andra- och tredjevalet i draften. Med dessa valde man vad som senare skulle visa sig bli klubbens två bästa spelare genom tiderna.

2006: Genombrottet

Det tog sin lilla tid för både Henrik och Daniel att anpassa sig till den nordamerikanska hockeyn och livet i NHL.

Men säsongen 2005/2006 var säsongen då det släppte på riktigt. Båda hamnade på över 70 poäng i NHL, var med och tog OS-guld tillsammans med Tre Kronor i Turin och visade hockeyvärlden ett smakprov på vad som komma skall.

Faktum är att de skulle toppa den interna poängligan i Canucks i slutet av de kommande 11(!) säsongerna.

2010: Henrik bäst i NHL – efter brödrashowen

Fyra poäng i sista grundseriematchen mot ärkerivalen Calgary innebar att Henrik Sedin (höger i bild) landade på makalösa 112 (29+83) poäng, en notering endast tre svenskar (Mats Sundin, Peter Forsberg och Kent Nilsson) har kommit över.

Det var dessutom något visst med hur tre av de fyra poängen kom till.

De var nämligen framspelningar till Daniels hattrick den kvällen, varav det sista målet var hockeygodis deluxe. Henrik styrde pucken mot Daniel som stormade mot mål och, mellan benen, satte sitt tredje mål för kvällen.

Sök på "Sedin twins Calgary" på Youtube och njut!

Den stora frågan var dock om det skulle räcka? Eller skulle ryska superstjärnan Alexander Ovetjkin, som fortfarande hade sin sista match kvar att spela, skrapa ihop de fyra poängen som krävdes för att komma förbi?

Svaret blev nej, Ovetjkin gick poänglös i sista matchen. Därmed blev Henrik Sedin den blott andre svensken genom tiderna att vinna NHL:s poängliga – vilket kryddades med att han utsågs till ligans mest värdefulle spelare.

2011: Daniels replik

"Nu kan inte Henrik säga att han är bäst längre".

Det hade faktiskt hänt att två bröder vunnit NHL:s poängliga tidigare, Doug och Max Bentley gjorde strax efter att hjulet uppfunnits, men aldrig tidigare hade två bröder mäktat med den bedriften efter varandra.

Daniels två assist i sista grundseriematchen mot, precis som året innan, Calgary gjorde att han landade på 104 (41+63) poäng och såg till att Henrik inte var ensam Art Ross-vinnare (flest poäng under grundserien) i brödraparet.

Likt Henrik nöjde sig inte Daniel där, han kammade även hem Ted Lindsay-trofén som tilldelas till säsongens bäste spelare, enligt spelarna själva.

2011: En match från Stanley Cup

Kanske är detta det ljuvaste och samtidigt tyngsta minnet för de båda.
Vancouver Canucks hade varit en dominant under hela grundserien och, med tio poängs marginal, vunnit Presidents Trophy (bästa laget i grundserien) för första gången i klubbens historia.

Efter att ha slagit ut regerande mästaren Chicago Blackhawks, Nashville Predators och San José Sharks var det dags att spela om Lord Stanleys Cup mot Boston Bruins.

På 24 matcher hade Sedinarna, tillsammans, skrapat ihop 42 poäng. En match återstod – den sjunde och avgörande i finalserien – hemma i Rogers Arena på den kanadensiska västkusten.

Hur matchen slutade?

Canucks kollapsade och förlorade med 0-4. Drömmen om Stanley Cup förblev en dröm och Vancouver stod i lågor på grund av våldsamma upplopp som startade efter matchen.

2013: Henrik bäst genom tiderna

Det var egentligen bara en tidsfråga. När skulle Henrik Sedin passera en av sina stora förebilder och mentorn, sju år äldre, Markus Näslund och bli Vancouver Canucks främste poänggörare genom tiderna?

Svaret: 15 februari, hemma mot Dallas Stars.

Det började med att han tangerade Näslunds notering på 756 poäng när han, som så många gånger förr, passade fram till ett mål signerat Daniel.

Sex minuter senare satt poäng 757.

Den här gången hittade Henrik fram till den tredje länken i kedjan, spelaren som kanske gjorde sig allra bäst tillsammans med tvillingarna, Alexandre Burrows. Vancouver-publiken reste sig och saluterade klubbens nye svenska poängkung.

Även Daniel skulle senare passera Näslund och innan de båda Sedinarna lade skridskorna på hyllan, fem år senare, skulle de passera den magiska 1000 poäng-gränsen.

Henrik landade på totalt 1070 poäng, Daniel på 1041. Endast tre svenskar ( Lidström, Alfredsson och Sundin) har i skrivande stund gjort fler poäng i världens bästa hockeyliga.

2013: Frälsarna från Vancouver

Pär Mårts Tre Kronor inledde VM hemma i Stockholm på ett direkt svagt sätt. Premiärförlust mot Schweiz och knappa segrar mot både Tjeckien och Belarus gjorde nog att få vågade hoppas på guld. Men, som en skänk från ovan, åkte Vancouver Canucks ut ur Stanley Cup-slutspelet med huvudet före och Sedin-tvillingarna meddelade att de väljer att ansluta till mästerskapet.

Tillsammans med Loui Eriksson bildades det en fullkomligt dominant förstakedja. Under sina blott fyra matcher i mästerskapet hann Henrik och Daniel stå för nio (4+5) respektive sex (1+5) poäng vardera.

Det råder knappast några tvivel, utan den båda bröderna hade det inte blivit någon guldfest i Globen.

2016: "The shift"

Henrik till Daniel till Loui till Daniel till Henrik till ...

I drygt en och en halv minut pågick vad som kallas för "The Shift". Tillsammans med Loui Eriksson, Chris Tanev och Alexander Edler spelade Sedintvillingarna ut Calgary totalt i spel fem mot fem.

Pucken gick som på ett snöre mellan lagkamraterna och ärkerivalen kunde bara drömma om att få låna den. Vancouver jagade ett kvitteringsmål sent i den tredje perioden och för Flames del var det till slut bara att kapitulera.

... Loui till Henrik till Daniel till Henrik till Daniel till Loui, skott, retur – mål.

2018: Magiska avskedet

Henrik till Daniel – mål.

Frågan är om är det man kan summera två av de bästa blågula karriärerna någonsin bättre än genom just de fyra bevingade orden?

Sista hemmamatchen, motståndet stod Arizona Coyotes för, gick till övertid. Gästerna drog på sig en utvisning, Canucks ställde upp i offensiv zon. Sportsligt sett betydde matchen ingenting. Men de fyra följande orden betydde precis allt för ett kokande Rogers Arena.

Henrik till Daniel – mål.

ANNONS