Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/14

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här hyllas Tomi Kallio i Scandinavium

Han var nervös på förhand för att "folk skulle ha glömt bort" honom. Men Tomi Kallio, 41, behöver inte fundera på det längre.
Han fick stående ovationer när han hyllades under lördagen i Scandinavium.
– Det går inte att sätta ord på det, säger han.

Han har vetat om att han skulle hyllas den här lördagen innan nedsläpp mot Mora. Men Tomi Kallio har varit rejält nervös inför sin stora dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag är mer nervös för det här än jag var inför någon match som spelare, sa han innan.

Men med en halvtimme kvar till nedsläpp i Scandinavium var det dags för Tomi Kallio att ta klivet ut på isen igen i Scandinavium.

Den här gången i sällskap med sin fru och parets två söner.

Först ut med att hålla ett tal? Jo, Joel Lundqvist.

– Tomi, vill först och främst säga stort tack från klubben för allt du gjort. Du var den perfekta ambassadören på och utanför isen. Din grymma energi fick Scandinavium att koka. Fansen älskar dig då och älskar dig än idag, sade han och fortsatte:

– Personligen så var det en stor förmån att spela med dig. Uppleva två härliga SM-guld och lära känna dig som person och din familj. Du var en fantastisk lagkamrat och kompis. Vi alla såg upp till dig som spelare och människa. Du visade vägen, satte nivån, hur vi skulle uppföra oss och vara en bra lagkamrat. Viktiga egenskaper som jag försöker föra vidare i dagens Frölunda. Du var en grym förebild för oss. Till sist vill jag säga stort grattis till fantastisk karriär. Du slutar på topp. Det är klass rakt igenom. Även här har man något att sikta på och ta efter.

Även den andre Lundqvist-tvillingen, Henrik, passade på att skicka en hälsning från New York via en video.

– Vill bara säga ett stort grattis till en fantastisk karriär. Fantastiska minnen tillsammans. Du har betytt mycket för många unga och spelare. Du har betytt väldigt mycket för Frölunda, säger han.

Kallio mållös

Efter en rad andra storspelare som Christian Bäckman, Patrik Carnbäck, Jonas Johnsson och Niklas Andersson så var det äntligen dags för Tomi Kallio att greppa mikrofonen i Scandinavium och publiken ville aldrig tystna och bjöd på stående ovationer.

– Det går inte riktigt att sätta ord på det ... det var så mäktigt och fint på alla sätt, säger han efteråt och fortsätter.

– Jag försökte tänka på det innan men det gick inte att föreställa mig. Jag har varit borta från Göteborg i några år nu och jag visste inte om de skulle komma ihåg mig. Men när jag fick kliva ut på isen och få det jublet så var det bara overkligt.

41-åringen blev något överraskad av den ljudkuliss han mötes av när han stegade ut på isen.

– Det var mer än jag någonsin trodde jag skulle få. Nu vet jag att de inte har glömt mig och det känns jättebra, säger han med ett leende.

– Jag var förvånad att det var ett sånt jubel och att det aldrig tog slut. Jag försökte se mig omkring och njuta av det ögonblicket, jag tror jag lyckades med det i alla fall. Det var väldigt känslosamt också, speciellt att höra alla fina gamla kompisar som sade fina saker om mig. Jag är jätteglad att jag fick komma idag och speciellt till Scandinavium som var ett hem för mig under så många år.

Du kanske får vara här oftare?

– Jag hoppas att jag hinner komma hit och se lite matcher nu än vad jag har kunnat göra tidigare.

En ganska bra kväll va trots att tröjan inte hissades?

– Det värmer mig oerhört mycket att det har varit snack (om tröjhissning), det känns oerhört fint. Sen tror jag inte det finns någon spelare som inte vill ha sin tröja hissad i taket. Det vore oerhört fint men den här kvällen var riktigt bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.