Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här hyllas Daniel Alfredsson – stående ovationer i Scandinavium

Störst i Ottawa – och uppenbarligen en av de största även i gamla hemstaden Göteborg. När Frölunda uppmärksammade legendarens plats i svensk ishockeys Hall of fame var det inför ett öronbedövande jubel i Scandinavium.
– Det tar tillbaka så många minnen, säger legendaren till GP.

Det finns olika sätt att bli en klubbikon. Du kan uppnå sådan status genom att göra 20 säsonger utan att vinna en enda titel, du kan göra det genom att kombinera en massa säsonger med en massa titlar (läs: Joel Lundqvist) – och du kan göra det genom att välja dina tillfällen ...

LÄS MER: Alfredsson hyllas av Frölunda: "Han var bäst i sin klass"

Daniel Alfredsson hann visserligen med 117 matcher (utspritt på tre säsonger) för Frölunda i början av 90-talet, men det är den vältajmade återkomsten under lockouten 2004-2005 som gjort honom odödlig i Scandinavium.

– Han var en fantastisk spelare. Han visade verkligen att om man är en världsspelare då spelar man på en viss nivå. En nivå han höll hela tiden därborta i NHL, sa Joel Lundqvist om sin gamle lagkamrat under fredagen.

Den numera 47-årige Alfredsson ledde laget till SM-guld 2005, och ingen hade glömt det när han hyllades inför mötet med Växjö. Att "Affe" är stor i Göteborg är ingen hemlighet och det visade sig även den här lördagen.

LÄS MER: Följ Frölundas möte med Växjö

"Känns overkligt"

När Daniel Alfredsson hyllades av både spelarna i Frölunda och Växjö samtidigt som publiken i Scandinavium gav honom stående ovationer.

– Wow! Underbart att vara här igen, säger han från isen.

– Det känns overkligt när man blir tackad såhär! När man har gjort något man verkligen älskar! Först vill jag tacka mina föräldrar för allt stöd och jag uppskattar det verkligen. Tack så jättemycket! Jag vill även tacka min fru och mina barn för allt stöd, ni har varit grymma.

Att bli invald i svensk hockeys hall of fame är något som är stort för Daniel Alfredsson. Som liten var inte drömmen att nå NHL.

Det var istället att få representera sitt land ute på isen.

– Den största drömmen var att spela VM och OS för Tre Kronor. Det här är stort, att få den här utmärkelsen.

"Många speciella känslor som väcks"

För GP utvecklar legendaren känslan att åter stå på Scandinaviums is:

– Det tar tillbaka så många minnen. Första gången man spelade här, och alla de där åren ... även naturligtvis lockout-året när vi vann guldet. Att få spela inför en sådan här publik, det pirrar lite i benen ... man blir sugen på att ta på sig skridskorna igen, skrattar Alfredsson.

– Men nej, det är många speciella känslor som väcks.

Han vill inte påstå att det var tur med den där spelarstrejken i NHL 2004-2005, men klart är att allt löste sig väldigt bra där framåt vårkanten 05 ...

– I bland i livet blir tajmingen rätt bara. Det var ju inget man ville med lockouten, men Frölunda hade ett så bra lag redan innan jag kom, så det var bara skitroligt rakt igenom. Vi var ett skönt gäng som hade riktigt roligt ihop.

– Publiken hjälper ju också som sagt.

Hyllar Joel Lundqvist

När han blickar ut på isen i dag ser han något liknande – och hyllar den spelare som var med redan 2005.

– Det jag ser är en röd tråd, och det är Joel och hans drivkraft som jag tror driver hela laget. Han personifierar Frölunda på ett otroligt sätt. Det är kul att se att han fortfarande håller på och tycker det är kul!

Daniel Alfredsson har vunnit det mesta, och hyllats som sig bör i de flesta sammanhang. Efter att nu ha invalts i svenska Hall of fame är det bara NHL:s dito kvar ...

– Ingen aning hur det blir med det. Men som jag brukat säga: jag har gjort min audition i och med min karriär. Självklart hade det varit kul att komma med men vi får se vad som händer!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.