Frölundas kollaps – förlorade i förlängning mot Rögle

Frölunda hade ett måls ledning och ett powerplay i fem minuter i slutet av matchen. Gissa hur det slutade? Med platt fall. 5–4 till Rögle efter sudden.
– Det är inte acceptabelt att sluta spela. Vi behöver fler killar som tar ansvar, säger backen Christian Folin.

ANNONS
|

Frölunda hade alltså åkt till Catena Arena i Ängelholm och ledde efter två spelade perioder med 4–2 – och hade varit väldigt effektiva.

Linus Nässén hade efter 23 mållösa matcher gjort säsongens första mål, när han snyggt kvitterat till 1–1 efter Rögles tidiga ledningspuck.

Nicklas Lasu hade också skickat en isare in bakom Christoffer Rifalk i Rögles mål innan Jere Innala påpassligt snodde en sargretur och löste 3–1-ledning. Det var för övrigt finländarens första mål efter knäskadan, hans sjunde för säsongen.

Och även om Rögle reducerade i andra perioden så satte Otto Stenberg så vackert ett friläge att du kan tro att det stod Nylander eller McDavid på hans ryggtavla.

ANNONS

Därmed hade Frölunda ledning med 4–2 inför den sista perioden.

Men vad hände sen?

Jo, ett lag fortsatte kämpa.

Ett annat lag blev ängsligt, fegt – och slutade spelade.

Fem minuter i PP – noll skott

Rögle reducerade först till 3–4, men sedan tog Brady Ferguson ett oerhört korkat matchstraff när han crosscheckade Frölundas back Filip Hasa i ansiktet – i anfallszonen.

Frölunda fick fem minuters powerplay – och skulle i slutet av tredje perioden bara stänga matchen.

Men laget sköt då inte ett enda skott på mål.

– Jag tycker att vi ser rädda ut. Vi är rädda att Rögle kommer gå för det, att Rögle kommer att kontra. Så vi börjar spela försvarsspel i vårt powerplay. Vi är inte nog kaxiga, vi var inte självförtroende nog att gå in för att döda matchen, analyserar Roger Rönnberg efteråt.

Istället var det Rögle som skapade chanser – trots att Frölunda var en man mer på banan.

Rögles chansning gick hem

Och när det numerära överläget var över så chansade Rögles coach Cam Abbott med att ta ut målvakten Christoffer Rifalk.

Resultatet?

4–4.

Och Rögle var också en videogranskning från 5–4 under ordinarie tid, när finske Frans Touhimaa återigen släppt en märklig retur. Det var ingen höjdarinsats från den nye målvakten, som garanterat vill ha igen ett par av målen.

ANNONS

I stället togs matchen till sudden, där Adam Tambellini i Rögle hade två chanser att avgöra. När han fick den tredje så var det inget snack.

Pang, 5–4 bakom Frans Tuohimaa.

– Jag tror att det är en mental sak. Jag jobbade på som en galning i båset, men i dag så gav inte det nån effekt. Jag kanske bara stressade upp killarna, säger Roger Rönnberg.

”Jättefrustrerat”

Backen Christian Folin hade en annan analys.

– Vi behöver mer killar som tar ansvar, mer killar som spelar bättre och mer killar som spelar för att vinna matchen. Inte bara för att undvika saker!

Han fortsätter:

– Rögle var taggade och körde på – och vi svarade inte upp. De får ju fart på sitt anfall – när vi spelar powerplay. Det är jättefrustrerat. Det sprider sig också i båset, när vi som kollar på ser hur de får anfall efter anfall i boxplay. Det sänder inga sköna signaler när vi sen ska ut och det är tre minuter kvar, säger Christian Folin.

Men trots kollapsen tog Frölunda en poäng med sig hem till Göteborg.

– I morgon ska vi prata om hur man spelar på ledning och hur man tar till vara på de chanser man får. Jag hoppas att vi lär oss nånting av det här. Jag är oerhört besviken, säger Roger Rönnberg.

ANNONS

LÄS MER:Frölundas Rasmus Odelhög drabbad av hjärtproblem

LÄS MER:Lasse Johanssons hårda dom

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS