Frölundas Filip Johansson jublar efter 2-3 under semifinal två i SHL mellan Frölunda och Luleå den 17 april 2022 i Göteborg. Nu är Johansson klar för Vancouver.
Frölundas Filip Johansson jublar efter 2-3 under semifinal två i SHL mellan Frölunda och Luleå den 17 april 2022 i Göteborg. Nu är Johansson klar för Vancouver. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Frölundas Filip Johansson klar för NHL

Ännu en Frölunda-talang är klar för NHL. Backen Filip Johansson kommer spela med Vancouver från och med säsongen 2023/24.
– Det var nästan en chock av glädje i början. Man tänker på all tid och kraft man har lagt ner på ishockeyn genom åren, säger han.

ANNONS
|

Frölunda producerar spelare till världens bästa hockeyliga på löpande band. Efter att Elmer Söderblom och Simon Edvinsson signerat för Detroit blev det på måndagskvällen klart att Filip Johansson lämnar Sverige för spel på andra sidan Atlanten.

Vancouver Canucks, med den svenske general managern Patrik Allvin i spetsen, har värvat 22-åringen.

– Filip spelar ett stabilt försvarsspel och har visat konsekventa förbättringar under de senaste tre säsongerna, säger Allvin till klubbens hemsida.

Minnesota Wilds hade tidigare rättigheterna till Johansson, efter att ha draftat honom i första rundan, men valde att inte skriva kontrakt med svensken. Det är första gången sedan 2001 som det hänt en svensk som draftats i första rundan. Då var Vancouver snabbt framme och knöt till sig honom.

ANNONS

Det var en närmast salig backbegåvning GP pratade med på måndagskvällen.

– Jag har svårt att smälta det. Det är det här alla strävar efter. Det känns verkligen jättebra, säger han.

Stannar på västkusten nästa säsong

Johansson kommer vara utlånad till Frölunda över den kommande säsongen men åker dessförinnan till västra Kanada för ett utvecklingsläger med Canucks mitt i sommaren.

– Det känns jättebra att jag kan åka och träffa alla och sedan lägga fokus på Frölunda. Jag tycker att jag har mer att ge här och förhoppnignsvis kunna leverera som jag gjorde under slutspelet över tid. Det här upplägget jag var bra och det tyckte även Vancouver.

Försvararen har gjort två säsonger i Scandinavium sedan han värvades till västkusten från Leksand 2020 och var strålande i slutspelet under våren. Han blir den 21:a svensken född 2000 att skriva NHL-kontrakt – och gör nu sällskap med den långa rad av Frölunda-fostrade spelare i världens bästa liga.

– Frölunda gör någonting bra med sina spelare. Det är en grym plats att vara på som ung spelare. Jag har klubben att tacka för väldigt mycket.

LÄS MER:Frölundas dag tillbaka – men fansen rasar mot val av datum

LÄS MER:Frölundatalangen klar för Detroit

ANNONS