Frölunda kvitterade förgäves – förlorade efter straffar

Frölunda HC låg under med 0–2 mot svenska mästaren Färjestad – men kom tillbaka och kvitterade till 2–2.
Men i straffarna var FBK allra starkast – och vann Strömstad Hockey Classic.
– Väldigt surt att missa 150 000 kronor. Vi hade tänkt ge en del av vinstpengarna till Strömstad Hockey, berättar Roger Rönnberg.

ANNONS
|

Publiken i Haldens ishall bjöds på en mållös – men ändå fartfylld – första period av finalen i Strömstad Hockey Classic. Frölundas nye dansk Frederik Dichow fick debutera – och visade upp både lugn och följsamhet i kassen.

Han är dessutom så pass stor, 195 centimeter lång, så när han går ner på isen täcker han ändå den lucka som modernt spelande målvakter brukar släppa ovanför sina axlar.

Men nyförvärvet tvingades i den andra perioden släppa in 0–1 – när Färjestads Henrik Björklund sköt precis ovanför benskyddet i en kontring.

Och när Frölundas nye back Petteri Lindbohm satt utvisad ökade regerande mästaren från Karlstad på med 0–2 genom Lucas Forsell. Han fick stå helt orörd framför mål och peta in pucken.

ANNONS

Kvitterade i tredje perioden

I den tredje perioden kom dock Frölundas reducering.

Det var kedjan med Jere Innala, Ryan Lasch och Patrik Carlsson som fick tryck … och den amerikanske poängkungen kunde mata Carlsson framför målet.

1–2 där – och målet väckte FHC.

När samme Patrik Carlsson ordnade ett numerärt överläge i slutet av matchen … ja, då kom också kvitteringen.

Ett riktigt läckert anfall, där Joel Lundqvist spelade till nye backen Pontus Johansson – som levererade ett öppet mål till just Patrik Carlsson.

— Det är försäsong … och vi blandar och ger lite mer än normalt. Vi spelar alltid för att vinna. Det är ingen perfekt match, men vi gick för det – och det är nära att det betalar av sig, säger dubble målskytten Carlsson.

Det väntade sudden.

Den slutade dock mållös – och det innebar straffar.

Där var Färjestad kallast, när både Henrik Björklund och Michael Lindqvist nätade bakom Frederik Dichow – medan Frölundas Jere Innala och Ryan Lasch brände sina straffar.

2–3 och seger för Färjestad, alltså.

– Vi gör två jättedåliga perioder och en godkänd, tycker jag. Det räcker sånär, men det såg ut som om det var lite bensin kvar i tanken hos killarna i dag, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg besviket efter förlusten.

ANNONS

Nye Frölundabacken Lucas Nordsäter gillade dock farten i ”finalen”.

– Det var jävligt fartfyllt. Det känns nästan som att det aldrig blev några avblåsningar – tills det kom lite utvisningar och stopp på spelet. Men det var en väldigt kul match att spela, det gick snabbt. Vi kör ju så här hårt på träning – och om vi kan fortsätta så här bygger det något riktigt bra inför säsongen, konstaterade värvningen.

Vinstpengarna till Färjestad – och inte Strömstad

Det finns också 150 000 skäl för Färjestad att jubla lite extra. Så många kronor ger nämligen en turneringsvinst i Strömstad Hockey Classic nuförtiden.

– Väldigt surt att missa det. Det hade varit ett välkommet tillskott för Frölunda, men också för Strömstad Hockey – som vi tänkt ge en del av pengarna, berättar coachen Roger Rönnberg för GP.

Nästa år, lagom till tioårsjubileet, utökas dessutom turneringen.

Då får Frölunda, Färjestad och Leksand sällskap av tre lag till.

Brynäs, Malmö och Linköping är alla kontaktade och välvilligt inställda till att spela turneringen – som då kommer att spelas i Halden ishall i Norge och Lionshov i Skee utanför Strömstad.

Nästa vecka åker Frölunda till Gotland för ny träningsturnering. Då väntar matcher mot Roma från Visby (torsdag) och allsvenska Djurgården (lördag).

ANNONS

Då ska också Tom Nilsson vara spelklar efter den känning som backen haft den här helgen.

Så här spelade Frölunda

Målvakt: Frederik Dichow (Lasse Johansson).

Första backpar: Filip Hasa, Christian Folin.

Andra backpar: Petteri Lindbohm, Filip Johansson.

Tredje backpar: Pontus Johansson, Anders Grönlund.

Sjunde back: Lucas Nordsäter.

Förstakedjan: Liam Dower Nilsson, Joel Lundqvist, Max Friberg.

Andrakedjan: Mats Rosseli Olsen, Nicklas Lasu, Jan Muršak.

Tredjekedjan: Radan Lenc, Jacob Nilsson, Anthony Greco.

Fjärdekedjan: Jere Innala, Patrik Carlsson, Ryan Lasch.

Extraspelare: Joel Ratkovic Berndtsson.

ANNONS