Frölunda krossade Malmö i historiska premiären

Tio mål, sju olika målskyttar och hattrick av lagkapten Hanna Olsson.
De 2756 personerna som tagit sig till Frölundaborg fick se Frölunda krossa Malmö i lagets historiska premiär.
– Det är som en saga, vi har drömt om det här sedan vi var jättesmå, säger Hanna Olsson.

ANNONS
|

Det blev som förväntat en riktig hockeyfest i Frölundaborg när Frölundas damlag på söndagseftermiddagen spelade sin första seriematch någonsin.

Malmö Redhawks stod för motståndet i NDHL-premiären och imponerande 2756 personer hade tagit sig till hallen för att bevittna den historiska händelsen.

Tagna av stundens allvar

Kanske var det nerverna, kanske blev spelarna tagna av stundens allvar. Oavsett vad behövde Frölunda HC en period på sig för att värma upp.

För trots ett stort, stort spelövertag stod det ”bara” 2–0 till hemmalaget efter första perioden. Det första historiska målet kom efter 7.15 och gjordes av Andrea Dalen. Sarah-Eve Coutu-Godbout la pucken mot mål där Andrea Dalen höll sig väl framme.

ANNONS

– Det var skönt. Det är en historisk match och kul med så många på läktaren, sa Andrea Dalen efter första perioden.

2–0 målet gjorde lagkapten Hanna Olsson.

Lagom till andra perioden hade premiärnerverna släppt hos hemmalaget. En rivstart ledde till att laget dundrade in fem mål på sju minuter.

Dessutom kunde Frölunda vid det här laget skryta med sju olika målskyttar. Förutom Andrea Dalen och Hanna Olsson hade Sarah-Eve Coutu-Godbout, Emilia Bergeby Hallbeck, Linnéa Pettersson Dove, Jil Kündig och Michelle Karvinen lyckats pricka rätt.

– Vi slappnade av lite grann och spelade som ett lag, då blev det mål, konstaterade Erika Holst, tränare Frölunda HC, efter andra perioden.

7–0 inför tredje och matchen var såklart redan avgjord. Nu var snarare frågan om Frölunda skulle komma upp i tvåsiffrigt.

Hattrick av lagkaptenen

Det ville Hanna Olsson. Lagkaptenen var målsugen och såg till att stå för ett hattrick genom att sätta både 8–0 och 9–0.

Det var dock inte hon som såg till att det blev tvåsiffrigt. Samtidigt som Jennifer Carlsson satt i utvisningsbåset, med två minuter kvar av matchen, klev Sarah-Eve Coutu-Godbout fram och kunde sätta dit 10–0.

Efter det var det dock slut på målproduktionen och Frölundas damlags historiska match slutade med seger 10–0.

ANNONS

Ett resultat som för evigt kommer att stå i historieböckerna.

– Helt obeskrivligt vilken känsla det här är, säger Hanna Olsson.

– Jag är extremt stolt över tjejerna, det är inte många i laget som är vana vid det här. Att vi ändå kunde spela med axlarna nere och njuta av stunden, det är en erfarenhet för oss allihopa.

Frölundas tränare Erika Holst om premiärens inramning:

– Det var helt magiskt, det går inte att beskriva. Att tjejerna får den här möjligheten, den här inramningen, de här fansen som kommer hit och som stannar långt efter matchen och hyllar stjärnorna. Det är häftigt, säger hon.

Du har upplevt ganska mycket själv som hockeyspelare och nu får du uppleva det här som ledare. Vad får du för känslor?

– Att vi är på väg någonstans i damhockeyn, att vi tar steg hela tiden och Frölunda visar att man gör en satsning som är på riktigt, säger hon.

Det blir 10–0, en väldigt komfortabel seger och det lär väl bli så nästa hela säsongen. Vad säger du om matchen?

– Jag tänker att vi behöver fokusera på vad vi gör och vårt spel, och hela tiden bygga så att vi blir bättre för varje dag som vi är ute på isen. Och sen kommer det ibland bli stora siffror och ibland tajtare. Vi vill vinna matchen i dag såklart, men målsättningen är inte kortsiktig på det sätet utan vi vill bygga något som är väldigt, väldigt bra på långsikt. Då måste vi bygga från grunden bit för bit, säger Erika Holst.

ANNONS

LÄS MER:Se matchen mellan Frölunda och Malmö

LÄS MER:Ordförande Mats Grauers om Frölundas storsatsning

LÄS MER:Här är de 22 största hockeytalangerna i Frölunda

LÄS MER:Hela listan på vad spelarna gör – utanför hockeyn

ANNONS