Frölunda klart för kvartsfinal – slog ut Djurgården

Det var ingen van målskytt som förde Frölunda till kvartsfinal mot Rögle. Men Christoffer Ehns 1–0-mål blev det matchvinnande och skickade Djurgården ur SM-slutspelet. Slutresultatet skrevs till 4–0.
– När vi ligger i och spelar så här så bryter vi ner dem, säger Ehn.

|

Torsdagskvällens drabbning började krampaktigt. Den ena slarviga passningen avlöste den andra – från båda håll. Klara målchanser saknades i den första perioden. Jesper Sellgren hade en halvfarlig handledare som Mantas Armalis lyckades få upp klubbhandsken på. Robin Alvarez hade en möjlighet att styra in en skottpassning från Max Friberg. För Djurgårdens del hade man ett skott som Johan Mattsson räddade med klubbspetsen. Men i övrigt var det tunnsått.

0–0 när signalen ljöd för tjugo minuter.

Målnollan skulle spricka i den andra perioden. Spelarna i båda lagen kom ut och var mer intresserade av fart. Det gav också utdelning – i alla fall för Frölunda.

Det var när Johan Sundström tog in pucken i offensiv zon och la ut den till Christoffer Ehn ute vid sargen. ”Där kunde väl inget hända?”, tänkte många. Men det kunde det visst. Ehn slängde iväg ett handledsskott med bra fart, tänkt för att Sundström skulle styra men han lyckades inte vilket ställde Armalis i djurgårdsmålet. Pucken satt precist i krysset och hemmalaget jublade.

– Jag letade efter Sundström och det kan alltid hända något när man slänger in pucken mot mål så det var jäkla skönt att den gick in, säger Christoffer Ehn.

Släppte det någon tyngd efter det målet?

– Absolut. Första målet är viktigt och det är väl det som vi har haft lite strul med när vi har släppt första – vi hamnar i i jaga-läge, vi behåller inte tålamodet. När vi ligger i och spelar så här så bryter vi ner dem över tid.

Frölunda vidare till kvartsfinal

Men var det verkligen mål? Domarna Mikael Holm och Johan Nordlöf signalerade för videobedömning och den pågick i några minuter med båda lagens blickar fäst över isen mot mannen i lurar. När Holm och Nordlöf äntrade isen pekade de mot den mittersta tekningscirkeln – mål och 1–0 till Frölunda med 12.03 kvar att spela av den andra perioden.

Efter Ehns fullträff fick hans lagkamrater tryck i buggarna. Patrik Carlsson var nära att utöka ledningen. Simon Hjalmarsson och Jan Mursak likaså. Men resultatet stod sig när avblåsningen gick för 40 spelade minuter.

Frölunda skulle komma att få en kanonstart och utöka ledningen i början av den tredje perioden. Max Friberg slängde ut en puck ur zon längs sargen. Framstormande djurgårdsback missade pucken och gjorde i stället så att Robin Alvarez och Jan Mursak kom i ett två mot ett-läge. Duon gjorde inga misstag. Den förstnämnde prickade rätt med sin sidledspassning och slovenen satte pucken vid sidan av Armalis – 2–0 och stor fördel för Frölunda.

Det var också nära att trean kom strax efter tvåan som kom efter 44.35. Men ribban stoppade Mats Rosseli Olsen från nätrassel. Norrmannen fick i stället sätta 3–0 i öppen kasse. Ytterligare ett mål i tom målbur kom när Johan Sundström lyfte in fyran från egen zon.

Stortorsken från onsdagen var helt plötsligt bortblåst.

– Det var en revanschlusta i laget. Vi gör en komplett match i dag. Kanske kan man önska lite mer av anfallsspelet men i det stora hela gör vi det bra, säger Christoffer Ehn.

Frölunda är nu klart för kvartsfinal där man möter Rögle i första matchen på lördag.

– Vi hade ett par duster med dem i grundserien och vi vet vad som krävs för att lira jämnt med dem. De går in lite som favoriter och detta läget passar oss. Vi blir tryggare och tryggare för varje vecka och vår form pekar uppåt, säger Christoffer Ehn.