Frölunda förlorade efter Jan Mursaks matchstraff

Frölunda har allt under kontroll mot ZSC Lions. Men laget tappar skallen – med både matchstraff och utvisningar efter fula efterslängar. Då rasar coachen Roger Rönnberg.
– Det här är ett bra exempel på hur du kan ge bort en hockeymatch. Vi kan aldrig ge igen och slå tillbaka, säger han irriterat.

ANNONS
|

Frölunda åker in till tredje perioden i Hallenstadion i Zürich med ledning, 2–1. Laget har dessutom guldläge att stänga matchen mot ett svårspelat ZSC Lions – då amerikanen Ryan Lasch i slutet av andra perioden ordnat ett numerärt överläge med fem mot tre spelare i 38 sekunder.

Vad som händer därefter?

Ja, vi kan hålla det enkelt.

Frölunda tappar huvudet totalt — och ger, onödigt, igen i ett par situationer.

Först tar slovenske stjärnan Jan Muršak ett onödigt matchstraff när han provoceras till att dra en klubba i magen på en spelare i Lions. På efterföljande numerära överläge i fem minuter hinner det inte ens ticka 60 sekunder innan Lions svenske stjärna Marcus Krüger hittar in med pucken bakom Matt Tomkins.

ANNONS

3–2 och ledning för ZSC Lions.

Därefter är det Nicklas Lasu som sänker Skärgården-killen Victor Backman med en höger efter en slashing på Frölundas målvakt Matt Tomkins.

Han är helt dum i huvudet! Vi måste kunna hålla oss lugna, gastar Frölundas coach Roger Rönnberg så det hörs upp på läktaren och genom tv-rutan.

Efteråt är Rönnberg aningen lugnare.

– Det är synd att just han får höra det, för jag tycker att han är vår bäste spelare under matchen. Men jag ser situationerna i tredje perioden, när vi ger dem utvisningarna, som situationerna som avgör matchen. Vi ger dem matchen på dålig disciplin, säger Rönnberg.

Rönnberg: ”Vi får inte slå tillbaka, det måste vi förstå”

ZSC Lions, tränat av svenska Rikard Grönborg och Peter Popovic, utökar till 4–2 i tom kasse – och Frölunda har slarvat bort segern.

– Det var ett bra exempel på hur du kan ge bort en hockeymatch. Det här var en dyrköpt läxa. Vi ger domarna chansen att blåsa. Vi får inte slå tillbaka, det måste vi förstå. Vi måste kunna ta en smäll, säger Rönnberg.

Frölunda har 31 utvisningsminuter under sista 20.

– Det går inte mot ett sånt här skickligt lag. Det är bara så, säger Roger Rönnberg – som inte tvingades gå in och skälla på spelare som Muršak och Lasu efteråt.

ANNONS

– Jag brukar kolla om om de har rett ut det i laget innan jag går in. Och oftast har de gjort det. Kaptenen och de etablerade spelarna brukar reda ut det, så det brukar jag inte behöva ta i ens. Jag är övertygad om att Joel och de övriga redan haft ett snack om det. Jag är också övertygad om att Muršak och Lasu ber sina lagkamrater om ursäkt, säger Rönnberg.

Har greppet efter 40 minuter

Det ser ju annars så bra ut för Frölunda – särskilt efter två kanonmål i första perioden. Först tar Frölunda ledningen, när en pånyttfödd Nicklas Lasu trampar runt och serverar Johan Sundström perfekt. Direktskott och 0–1 bakom Lukas Flüeler.

Sedan kommer en märklig utvisning på FHC-backen Mattias Norlinder, som från båset får se kanadensiske målvakten Matt Tomkins tappa in en puck som han alla dagar i veckan vill ha tillbaka. Simon Bodenmann i Lions hittar en lucka mellan keepern och stolpen, men Norlinder skulle få sin revansch.

Strax därefter får Frölunda numerärt överläge – och där tacklar Joel Lundqvist först ner Sven Andrighetto utan åtgärd. Därefter hittar Ryan Lasch fram till Norlinder, som laddar bössan och skjuter direkt.

Norlinder och Henriksson lämnar efter nästa vecka

Norlinder, kontrakterad av Montreal Canadiens, kommer för övrigt inte att spela med Frölunda när SHL-säsongen startar den 11 september.

ANNONS

Då har både backen och Karl Henriksson (New York Rangers) dragit till träningscamp i NHL för att försöka ta en tröja i världens bästa liga.

– Vi har hungriga killar i pipen, killar som vill spela mer och killar som vill ha större roller. De står bara och trampar och väntar, säger Roger Rönnberg – och nämner att både Daniel Torgersson och Elmer Söderblom kommer att få fler chanser.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS