Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Frölundas tjejsatsning skyndas på – startar A-lag nästa höst

Frölunda HC skyndar på sin tjejsatsning – och startar ett A-lag redan nästa höst. Sportchef blir Linköpings Kim Martin-Hasson.
– Vi gör den här satsningen på riktigt, säger ordförande Mats Grauers.

I slutet av augusti kunde GP presentera de första åtta tjejerna på Frölundas nystartade hockeygymnasium. Föreningen bygger verksamheten från grunden – och har dessutom runt 50 tjejer i lägre åldersgrupper.

Nu kommer nästa steg – när satsningen skyndas på med ett A-lag.

Laget skulle bildas 2023, men redan nästa höst spelar Frölunda HC i södra damettan med ett lag.

– Jag känner att vi inte får luras av att ta in ett A-lag som alibi för att vi ska vara en jämställd förening. Utan i min värld så gör vi det hela vägen. Vi måste ta ansvar för att utveckla unga flickor – som i sin tur kommer till akademin och slutligen till ett A-lag. Gör du inte det så växer inte hockeyn i Sverige på damsidan – och då blir det ingenting av det, säger ordförande Mats Grauers.

Mikael Ström är akademichef i klubben.

– Målet är att tjejerna ska få exakt likvärdiga förutsättningar som killar för att utvecklas som hockeyspelare, säger han.

Tjejerna på gymnasiet måste ha någonstans att spela – och fyra av de nyligen gymnasieintagna spelar redan i Hovås Hockey i södra damettan.

Linköpings nuvarande sportchef Kim Martin-Hasson kommer att bli sportchef över satsningen – och hon startar tjänsten den 1 maj 2022. Martin-Hasson har själv erfarenhet från Damkronorna som målvakt – och har efter aktiva karriären verkat i Linköpings HC.

– Vi berättade för Kim hur vi bedriver vår verksamhet för herrar. Och hon tror på det. Om vi gör likadant på damsidan så kände hon att det skulle vara oerhört spännande att vara med om det, berättar Frölundas Mats Grauers.

Mikael Ström igen:

– Jag har jobbat efter det här länge – och att vi nu är i gång känns jättepositivt. Sedan måste vi vara ödmjuka och konstatera att vi har en hel del resor kvar att göra för att vi ska bli ännu bättre. Men det är historiskt för oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.