Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Frölundas slutspelsseger får Rönnberg att njuta

Frölunda HC är en vinnare igen. Och kampsättet som laget vinner på får Roger Rönnberg att njuta.
– Så är det. Du går från att tycka om dem till att verkligen älska laget, säger coachen efter 3–1 borta mot Djurgården.

Visst, det tar bara 127 sekunder innan pucken ligger i nät på Hovet i Stockholm. Dick Axelsson passar till backen Tom Nilsson – som skjuter direkt. Och de två gamla frölundaiterna ser till att Djurgården får en drömstart i den första åttondelsfinalen av tre.

Men efter några minuter vaknar Frölunda till – och börjar spela avsevärt bättre.

Och så fortsätter det matchen igenom.

– Jag känner att vi sitter ihop – och verkligen gör det här för varandras skull! Det är annorlunda, absolut. Men jag tycker att trenden varit bra på slutet. Vi var rätt okej mot Växjö i fredags också, säger Frölundas coach Roger Rönnberg.

Hur skönt var det förresten att få spela SM-slutspelshockey igen – för första gången på två år?

– Det var fantastiskt! Det är det här som man lever för! Det är kul att jobba i den här långsiktiga utvecklingsprocessen och få ställa sig i båset när varenda situation är oerhört avgörande ... och det är fantastisk känsla att stå bakom ett lag som jag kan vara stolt över att coacha, säger Rönnberg.

Attack från många på personbästa

Resten av perioden är fylld av chanser och bara Djurgårdens keeper Mantas Armalis ser till att Djurgården går till pausvila med en pucks ledning.

Det är attack mot kassen från många spelare som hittat upp till personbästa för säsongen: Jan Muršak är en, Max Friberg en annan, Nicklas Lasu en tredje, puckskadade Johan Sundström (spelade med helvisir av akvariumtyp) en fjärde och Mats Rosseli Olsen en femte – det syns verkligen att det är ett målsuget lag från Göteborg.

Till slut kommer också kvitteringen.

Mats Rosseli Olsen är sist på pucken när Mattias Norlinder skjuter från backplats.

Och när Frölunda med 39 sekunder kvar av perioden får ett powerplay så fortsätter den kraftiga pressen. Med fem tiondelar (!) kvar av perioden hittar Stefan Elliott krysset bakom Mantas Armalis – och det är vänt på Hovet. Skymningen framför mål är perfekt av Robin Alvarez och Mats Rosseli Olsen.

– Det är många minuter som är bra i dag. Det är bara fem första som vi inte är nöjda med, säger kapten Nicklas Lasu – som är boss när Joel Lundqvist inte finns med på isen.

Lasu får se sitt lag göra två mål i andra perioden.

– Det är klart att vi vet om var vårt problem har varit den här säsongen – och det är något som vi jobbar med varje dag. Vi står och nöter, försöker hitta situationer och positioner där vi kan göra mål på ett enklare sätt!

I den tredje perioden är det bara ett mål som skiljer – och på slutet får Djurgården ett numerärt överläge. Då bjuder Frölunda på ett suveränt boxplay – och när Djurgården tar ut målvakten skjuter Nicklas Lasu ett slagskott i krysset till 1–3!

Därmed har Frölunda chansen att avancera till kvartsfinal mot Rögle redan på onsdag – om laget vinner hemma i Scandinavium.

– Vi måste göra en bättre match på onsdag än vad vi gjorde i dag. Det är hela tiden det som är den här processen, att fortsätta tillsammas med killarna att sträva efter perfektion. Och att göra den bästa matchen för säsongen som den sista.

Inget lag från play in har vunnit guld

Det finns statistik som visar att inget lag från play in har lyckats vinna SM-guld.

– Sånt där triggar bara, givetvis. Vi ska ta det här steg för steg – och förbereda oss för nästa match. Men sen har vi drömmen där långt framme. Jag tror inte att vi behöver prata så mycket om det just nu, säger Roger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.