Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/10

Frölundas kollaps: förlorade med 0–8 mot Växjö

Frölunda förlorade mot Växjö med hela 0–8. Det var klubbens största förlust på 21 år.
– Vi sitter här på bussen och skäms, säger tränare Roger Rönnberg.

Två raka förluster inför mötet med Växjö. Ja, Frölunda var inte tillfreds med den senaste tidens spel. Under tisdagskvällen skulle det bli ändring på det.

Och spelmässigt såg det rätt bra ut inledningsvis.

– Jag tycker energin och farten i spelet och hur vi tog oss ur egen zon var bra, säger Joel Lundqvist.

Jo visst såg Frölunda ut att ha koll på grejerna i inledningen. Större delen av spelet bedrevs i Växjös zon men Frölunda hade ändå svårt att hitta de där riktigt heta målchanserna och målen uteblev.

– Växjö är bra på att försvara sig och det gäller att vara snabb i sina attacker annars blir de bekväma och kan hålla folk på utsidan, säger Lundqvist.

Mål såg även Växjö ut att bli utan efter 20 spelade minuter. Men med två minuter och 16 sekunder kvar smällde Joel Persson till från blå. Pang! sa det bara och pucken satt högt upp i nätet bakom Johan Mattsson i Frölundas mål.

Frölunda kollapsade

Och målet i slutet av den första perioden skulle bli starten på ett fullkomligt och brutalt ras i den andra perioden – en period som Frölunda dock började bäst men som de totalt klappade igenom i.

Det började med tvåan av Ilari Melart.

Trean av Ludvig Nilsson.

Johan Mattsson byttes ut och Niklas Rubin kom in mellan stolparna. Men vad hjälpte det? Ingenting.

Fyran och femman trillade in genom Emil Pettersson.

Och till sist, innan perioden var över, 6–0 genom Richard Gynge. Växjö gjorde därmed fem mål på 12 skott i den andra perioden.

– Det var en hel del kontringar där vi kliver för att hålla kvar pucken i offensiv zon där vi kanske inte ligger rätt med forwards och där backarna kliver i lägen de kanske inte ska kliva, säger Lundqvist.

– Vi gör några strukturella fel i andra där vi har ambitionen att sätta press men öppnar upp oss och det är helt sjukt vilken utdelning de får på det – samtidigt som vi inte ska släppa till de lägena vi gör.

Växjö utökade

Den tredje perioden började som den andra – Frölunda slet på i offensiv zon. Däremot uteblev de riktigt bra målchanserna. Visst, Jan Mursak och Jesper Sellgren hade varsin ramträff men det var efter det att Växjös Jack Drury gjort 7–0 efter fyra minuter och tre sekunder av den avslutande tredjedelen.

LÄS MER: Liam Dower Nilsson fick matchstraff i SHL-debuten

Det skulle också bli 8–0 innan slutsignalen ljöd. Richard Gynge gjorde sitt andra mål i matchen och rundade med det målet av den målrika tillställningen i Vida Arena.

Största förlusten på 21 år

Detta var Frölundas tredje raka förlust och den största förlusten sedan den 20 oktober 1999 – 21 år sedan. Då vann Malmö mot Frölunda med 10–1.

Mitt i all besvikelse sa flera spelare att det fanns saker att ta med sig.

Tränare Roger Rönnberg:

– Det gör det absolut men med respekt för alla våra underbara fans vill jag inte bara vara positiv i det här läget när vi har förlorat med 0–8. Det är fruktansvärt tråkigt och vi sitter här på bussen och skäms. Sen är det klart att vi internt försöker hitta positiva saker men vi behöver spela mycket bättre.

Vad säger man som ledare till spelarna efter en sådan här stor förlust?

– Man säger till dem att titta på hur det ser ut och inte gå och gömma sig. Att man ska vara självkritisk och granska sin prestation och hitta saker vi ska fortsätta göra och hitta saker som vi behöver förbättra, säger Roger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.