Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joel Lundqvist har fått sin andra långa avstängning, nu talar Frölundakaptenen ut.  Bild: MAXIM THORE
Joel Lundqvist har fått sin andra långa avstängning, nu talar Frölundakaptenen ut. Bild: MAXIM THORE

Frölundas kapten Joel Lundqvist talar ut efter huvudtacklingen

Förkrossad, sa Frölundas tränare Roger Rönnberg om Joel Lundqvist efter avstängningen för huvudtackling.
Nu talar kaptenen ut.
– Det är ju galet om jag tänker på att jag varit avstängd tio matcher på en säsong. Jag måste ta lärdom som tacklare att jag måste sätta tacklingen kliniskt.

Det var i torsdagens bortamatch mot Luleå i Coop Norrbotten Arena som Frölundas kapten Joel Lundqvist jobbade hemåt och delade ut en tackling precis när Carl Mattsson passade pucken vidare.

Tacklingen träffade Luleås spelare i huvudet, Lundqvist fick matchstraff – och stängdes dagen efter av i fem SHL-matcher av Disciplinnämnden.

LÄS MER: Joel Lundqvist stängs av efter huvudtacklingen

LÄS MER: Lundqvists klumpiga tackling kom i säsongens allra sämsta läge

I samband med Frölundas träning berättade tränare Roger Rönnberg att Joel Lundqvist var förkrossad och mådde dåligt – och samtidigt undrade om han måste ändra sitt spel i framtiden?

I dag pratar Joel Lundqvist.

– Jag behövde känna in det här läget, reflektera över saker. Jag ville inte att det skulle bli ett försvarstal.

Läser du sociala medier en sån här gång?

– Nä. Det är väl positivt att jag inte är aktiv där. Jag hör väl på omvägar eller att folk berättar tugget emellanåt, men det är klart att det är bra att zooma ut och inte vara i det träsket. Speciellt vid såna här situationer.

Hur känns det bli kallad huvudjägare – som det stod på vissa ställen?

– Jag vill stå för hårt spel – men schysst. Det är klart att jag måste ta lärdom att det är inte det här som jag vill stå för. Att det blir såna här situationer. Jag har spelat 20 år och varit en fysisk spelare – och så många avstängningar har det inte varit. Framför allt inte för såna här situationer, på såna här smällar. Jag vill vara på rätt sida. Jag vill inte vara avstängd.

Lundqvist har vevat situationen med Carl Mattsson gång efter gång.

– Det är klart att jag har funderat mycket under de här dagarna. Reflekterat över situationer. Den här och även situationer överlag. Hur spelet är. Det är klart att jag har kollat på den här situationen väldigt många gånger i efterhand. Det är jag som tacklar, jag har det yttersta ansvaret. Det är inget att snacka om. Det är på mig att det blir som det blir, säger Joel Lundqvist.

Han fortsätter:

– När det är en spelare som inte tittar upp gäller det som tacklare att du sätter tacklingen kliniskt. Det blir ju så. Blir det det nån liten rörelse, nån felläsning eller att spelaren roterar fel ... då får du inte samma marginaler när du är en fysisk spelare. Kontra när du möter en spelare som sätter emot eller att det blir en annan typ av närkamp. Då får du större marginaler. Är jag inte klinisk i mitt spel ... ja, då blev det så. Det är tråkigt, säger Joel Lundqvist.

Rönnberg till Lundqvists försvar

Direkt efter matchen försvarade Frölundas coach Roger Rönnberg sin kapten. Han vill att Lundqvist ska spela på det här sättet – och ansåg att även puckföraren har ett visst ansvar.

– Nummer ett så hoppas jag att Carl Mattsson klarat sig utan skada, att han klarat sig bra i situationen. Tacklingen tar i nån del av huvudet. Nummer två: Är det nånting oschysst med tacklingen? Den är inte från blindside, den är inte vårdslös, han glider in i tacklingen, han har armarna efter kroppen. Han siktar med axeln mot Luleå-spelarens axel. Och i sista sekund så vrider han undan axeln, för han står still över pucken och väljer att göra ett pass i ett jättefarligt läge som hockeyspelare, sa Rönnberg då.

Joel Lundqvist åker deppande av isen eskorterad av en linjedomare i Coop Norrbotten Arena.
Det var i matchen mot Luleå Hockey som Frölundas Joel Lundqvist fick matchstraff efter en huvudtackling. Bild: SIMON ELIASSON

Även C Mores profilerade expert Niklas Wikegård har gått till försvar för Joel Lundqvist – och anser att den tacklade Carl Mattsson måste veta att Frölundas kapten alltid fullföljer och antingen måste låta bli passningen eller hålla upp blicken och vara beredd på en tackling.

– Det tar inte bort mitt ansvar i den här situationen. Det är mer att spelet går fort och fler spelare i dag spelar över puck och kanske sätter sig i situationer där du blir mer sårbar. Det gör att en spelare som jag, som är fysik, måste vara ännu noggrannare i mitt spel. Det räcker med en liten rotation, att nån axel flyttar sig lite grann och inte är beredd ... så blir det fel konsekvenser. Sekunden innan känns det som om jag har en bra linje rakt emot honom – och sedan händer nåt precis innan tacklingsögonblicket. Det är små detaljer. Och det är tungt. Det är nåt jag måste ta lärdom av.

Vill spela hårt – men schysst

Känner du att du måste ändra ditt spel – eller att du är rädd för att sätta nästa tackling när du är spelklar igen?

– Jag vill spela hårt, som sagt – men jag vill spela schysst. Det har varit mitt spel i alla år. Det är det som jag vill stå för. Men sedan vill jag aldrig skada någon eller sätta någon i en dum situation. Jag sätter laget i en tuff situation framåt med min avstängning. Det är klart att jag funderar angående mitt fysiska spel. Det vilar ett stort ansvar på den som tacklar, säger Frölundas kapten.

Pratas det för lite om ansvar hos puckföraren?

– Du landar alltid på tacklaren, att den sitter kliniskt. Det kommer du inte ifrån! Jag har alltid spelat så att jag fullföljer, jag går hela vägen – och här är det att jag styr mot honom, det blir min kille, det blir en mot en. Det är inte att jag kommer in som tredje man. Sätter du emot och är observant blir det en helt annan situation. Du har alltid ett ansvar som tacklare, men även som puckförare ... med facit i hand är det hur lite som behövs för att det blir en feltajming. Det är balansgång, helt klart. Man vill inte inte att det ska låta som nån jäkla bortförklaring från min sida, men hade han tittat upp och sett att jag kommer ... ja, då hade det blivit en annan situation.

"Det är ju galet om jag tänker på att jag varit avstängd tio matcher på en säsong”, säger Joel Lundqvist. Bild: MICHAEL ERICHSEN
"Det är ju galet om jag tänker på att jag varit avstängd tio matcher på en säsong”, säger Joel Lundqvist. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Har du pratat med Carl Mattsson?

– Jag textade honom snabbt efter matchen. Jag hoppas att han är tillbaka i spel så fort som möjligt. Han uppskattade att jag hörde av mig, så det var väl bra det.

Kan det komma något bra ur avstängningen?

– Nä. Det tycker jag inte. Det har jag svårt att se. Du får göra det bästa av det. Som lag finns det andra som steppar in, men du vill aldrig ha avstängningar.

Hur mår du i dag?

– Jag försöker se framåt. Det har varit tråkiga och tunga dagar när det blir såna saker. Jag hade ju en lång avstängning innan jul. Det är ju galet om jag tänker på att jag varit avstängd tio matcher på en säsong, liksom! Det är tufft. Det är ingen idé att älta saker. Jag ser framåt – och det finns bra bredd i laget. Nu får andra spela mer, säger Joel Lundqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.