Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Frölunda tappade i slutet mot HV71

Det är ungdomarnas år i Frölunda HC. Så är det åtminstone tänkt.
– Jag tycker att många av de unga ser bra ut. Det är kul att se, säger coach Roger Rönnberg efter 1–4-förlust mot HV71 i säsongens första match.

Visst, det är långt ifrån hundra procent när Frölunda tar emot HV71 i Frölundaborg inför funktionärer och fem skrivande journalister.

– Äh, jag är glad för de bra minuter jag får en sån här gång. Och vi kan säkert hitta sex till tio bra minuter en sån här gång. Sedan finns det oerhört mycket att förbättra också givetvis, säger Roger Rönnberg efter matchen.

Frölunda kan vara mest nöjt med den första perioden, då laget stormade fram och hade grepp om det mesta.

Kedjan med Jan Muršak som center plus Simon Hjalmarsson och Lucas Raymond på varsin kant oroade gång efter gång.

– Det var kul att se Raymond göra såna saker som ligger långt ifrån ... jag ska inte säga skickliga spelare, för så här har han spelat tidigare mot jämnåriga spelare. Han har varit hårdare, vinner fler närkamper och tar några smällar för sina lagkompisar. Det var väldigt kul att se att han gör de där lite tråkigare sakerna på en hockeybana. Att han kan kreera med en puck och vara vacker på stora ytor, det vet vi redan. Så det här var roligt att se, berömmer Roger Rönnberg.

Du har fått en Ryan Lasch – som gör det defensiva jobbet?

– Äh, vi ska inte jämföra någon med Ryan Lasch. Han är en sån unik spelare. Jag skulle inte vilja jämföra någon, varken ung eller etablerad eller import med Ryan, säger Rönnberg.

Men Lucas Raymond fick i alla fall sitta av Frölundas lagstraff i utvisningsbåset, precis som Ryan Lasch gjorde tidigare.

— Jaha, så det såg du? Lucas kanske har lärt sig något på det ... att du kan få nåt friläge under en lång säsong, ler Rönnberg.

Henriksson ende målskytten

En annan ung spelare som förväntas ta plats och rubriker i vinter är Karl Henriksson, 19 år.

Han gör kvällens enda mål för Frölunda – och har placerats i en kedja med lagkapten Joel Lundqvist och kärnkraftverket Max Friberg.

– I dag tycker jag inte att vi kommer in i det bra. Vi får inte de långa anfallen som vi vill ha. Men målet är helt och hållet Max, det är det absolut. Det är ju han som skapar det. Det har känts jättekul att få chansen att spela med Joel och Max. De är ju jätterutinerade båda två – och fantastiska spelare och ledare, säger Henriksson ödmjukt.

Har du skött dig – och klarat dig från deras svarta ögon?

– Haha, ja – än så länge i alla fall!

Henriksson är draftad av New York Rangers, men lever helt och hållet här och nu. Inte ens om du nämner att kommande draftettan Alexis Lafrenière ska till samma klubb så kan du få Henriksson att tappa fokus.

– Nä, jag är är helt fokuserad på Frölunda, säger han snabbt.

Rönnberg positiv trots tappet

Det står 1–1 inför den sista perioden, men där lyckas Frölunda ta två utvisningar för puck över sarg – och HV rycker ifrån.

1–1 blir 1–2 i spel tre mot fem (Lias Andersson) – och även 1–3 (Jesper Kokkonen) när Frölunda precis klarat av ett spel i tre mot fem. Till slut blir det 1–4.

– Om du har de negativa glasögonen på och tror att du ska göra en perfekt förstamatch, då går det att hitta massor av fel. Men tar du bästa bytena, bästa minuterna på varje kedja och på backarna ... ja, då är jag rätt så positiv. Sedan har vi mycket taktiskt som vi kan göra bättre. Så att också spelarna individuellt ser bättre ut. Vår struktur är inte så bra. Det är svårt att se strålande ut som spelare om du hamnar i många konstiga situationer, analyserar Roger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.