Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölunda agerar i coronakrisen – permitterar samtliga anställda.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Frölunda agerar i coronakrisen – permitterar samtliga anställda. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Frölunda permitterar alla spelare och anställda

Här är nästa åtgärd i coronakrisen: Frölunda HC permitterar alla spelare och anställda – fram till den 30 april.
– Vi skulle haft en verksamhet nu. Det har vi inte, kommenterar Peter Pettersson Kymmer, medieansvarig hos FHC.

Det är många företag och människor som går på knäna just nu i coronavirusets svallvågor. I Göteborg har exempelvis BK Häcken och IFK Göteborg redan tvingats till olika åtgärder inom sina organisationer.

Nu agerar också Frölunda HC.

– All tillsvidareanställd personal och alla med kontrakt är permitterade fram till den 30 april. Det gäller samma regler för alla andra som permitteras, berättas Peter Pettersson Kymmer, medieansvarig för klubben.

Är det för att skydda er verksamhet?

– Ja. Speciellt vi inom hockeyn skulle ha spelat nu – vi skulle haft en verksamhet nu. Det har vi inte. Vi var egentligen först av alla som blev nedlagda när säsongen stängdes, säger Peter Pettersson Kymmer.

Hur emottogs beslutet av spelarna?

– Ingen har sagt nåt om det här. Alla förstår läget. Vi får alla dra vårt strå till stacken. Det är lite mer invecklat för spelarna, men de är också permitterade. Deras löner och vad de tjänar berättar vi inga detaljer om – men de är också permitterade, säger Peter Pettersson Kymmer.

Nicklas Lasu är assisterande kapten i Frölunda.

– Min dotter Melissa är nöjd med att ha mig hemma. Hon klagar inte. Men det är konstigt på nåt sätt att säga att det känns bra. Det är ju som det är, säger han.

Osäkerheten finns där, beslut ändras och tillkommer från dag till dag.

– Det är ganska annorlunda just nu. Det går inte göra så mycket mer än att vänta, säger Lasu.

Kommer det att påverka dig att du får mindre i lön?

– Alla kommer att bli drabbade på nåt sätt. Det här kan ju ändras på en dag. Det är långt ifrån klart hur allt kommer att se ut. Det blir fler och fler frågor för varje timme som går. Vi måste nog helt enkelt vänta och se. Det vi vet är att alla kommer att bli påverkade. Men nu håller vi på med nåt större än hockey, säger Nicklas Lasu.

Inga får gå – i dagsläget

Frölunda HC kommer inte att varsla eller friställa personal – som andra klubbar tvingats göra.

– Det är inte aktuellt just nu. Nu har vi fattat detta beslut – och det gäller fram till den 30 april. Vad som händer efter det vet varken du eller jag. Det är omöjligt att sia om. SHL kan också sätta en möjlig riktlinje, säger Peter Pettersson Kymmer.

Kontoret på Frölundaborg är redan igenbommat, mediechefen jobbar veckan ut..

– Spelarna tränar hemma just nu, har individuella träningsprogram. De kommer inte tillbaka förrän efter påsk, säger Peter Pettersson Kymmer.

Nicklas Lasu igen:

– Vi kommer att hitta sätt att underhålla livet så normalt som möjligt. Sedan om det betyder att gå på is eller att träna hemma helt själv ... det är beslut som måste få ta sin tid. Kan vi komma och träna tillsammans så är det jättebra, kan vi inte det så prioriterar vi förstås att hålla oss friska och inte sprida nåt vidare i fall det skulle vara så ...

LÄS MER: Poya Asbaghi: ”Kommer att behöva ta en oönskad ledighet”

LÄS MER: IFK Göteborg säger upp personal och permitterar spelare

LÄS MER: Häcken-spelarna går ner i lön

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.