Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Frölunda nollade Växjö i årets sista hemmamatch

Scandinavium är en borg med höga murar och djupa vallgravar just nu. Mot Växjö släpptes noll puckar bakåt – samtidigt som Patrik Carlsson inledde målskyttet med sin hundrade poäng.
– Det står ju och väger där, så det var skönt att få sätta dit den, säger jubilaren.

Det var en känslosam urladdning redan innan nedsläpp i Scandinavium – när Daniel Alfredsson fick motta Göteborgs hyllningar för sin plats i svenska Hall of fame.

– Man får rysningar. Jag har sett Alfredsson spela både här och i landslaget, och under hans NHL-tid. Så det var fruktansvärt inspirerande, säger Patrik Carlsson, som skulle få en nyckelroll när pucken väl släppts.

Första perioden präglades av böljande spel. Frölunda fick tryck på Victor Fasth i Växjö-buren, bland annat i powerplay – men hemmalaget har som bekant haft svårt att utnyttja de lägena under senaste matcherna.

"Släpper till lite mycket"

Växjö svarade med ett par farliga kontringar, där Rickard Gynge var närmast flera gånger om – men första perioden slutade mållös efter att Niklas Rubin hållit tätt bakåt.

– "Ruben" får göra några riktigt bra räddningar, vi släpper till lite mycket chanser där i början, frilägen med mera, säger Patrik Carlsson.

Tränare Roger Rönnberg menar dock att det är ett pris han är villig att ta emellanåt.

– Vi vill mycket med pucken idag, vilket betyder att vi har mod. Jag tycker nästan det är bättre, att vi vågar och spelar för att uppnå någonting, säger coachen.

LÄS MER: Matchanalysen efter Frölundas seger mot Växjö

I mittperioden var Jacob Moverare framme i ett bra läge. En slumppuck landade hos backen mitt i slottet framför Växjömålet, men avslutet gick utanför. Några minuter senare var det Jacob Peterson som blev fri efter ett par fina dragningar – men inte heller han lyckades överlista Fasth i Växjömålet.

Vem som till slut gjorde det?

Just det: Patrik Carlsson.

Powerplay-spöket jagades bort

Han hade redan passat bort sig i ett friläge, men när Carlsson serverades pucken centralt av Nicklas Lasu sköt han skarpt – och dödläget i Scandinavium var borta halvvägs in i matchen.

– Det står ju och väger där, så det var skönt att få sätta dit den. Sedan tycker jag vi tar över mer och mer, säger Carlsson, som därmed gjort poäng nummer 100 i Frölunda.

Sedan var det även dags att jaga bort powerplayspöket ...

Joel Lundqvist fick en pass från Simon Hjalmarsson – i just powerplay – och styrde in 2–0 bara minuter innan paus. Det var första PP-målet efter 16 misslyckade försök.

Frölunda startade tredje perioden på samma vis som de avslutade den föregående: med ett måljubel. Denna gång var det Rhett Rakhshani som stod på rätt ställe och pillade in en puck från snäv vinkel.

3–0-målet blev matchdödande

Därmed hade Rakhshani, som alltså hade varit poänglös i nio matcher, nu gjort både mål och assist – och det inför mamma och farmor som hade flugit över från USA.

– Jag tror det betyder jättemycket för Rhett själv, framför allt. Det har varit en frustrerande period för honom, säger Roger Rönnberg.

LÄS MER: Efter sjutton matcher – då kom islossningen för Rakhshani inför familjen: "Hoppas de blev glada"

Det tidiga 3–0-målet skulle också visa sig matchdödande. I takt med att Frölunda fått ordning på Växjös farliga omställningar fick gästerna allt färre lägen, och var aldrig nära att göra match av det hela på slutet.

Särskilt inte med tanke på en storspelande Niklas Rubin i Frölunda-kassen.

I stället kunde Simon Hjalmarsson sätta 4-0 i öppen kasse, ett resultat som innebär att en sex matcher lång poängsvit tog slut för gästernas del – samtidigt som Frölunda tar rygg på Luleå i SHL-toppen.

– Vi har haft en period som bara varit ok här ett tag. Vi kommer inte in som Växjö i dag som lyser av självförtroende just nu. Första perioden var lite för jämn för att vi skulle tycka om den men i andra kommer vi ut bättre, var Roger Rönnbergs bedömning efter segern.

LÄS MER: Här hyllas Daniel Alfredsson – stående ovationer i Scandinavium

LÄS MER: Ovisst läge för Lasch – amerikanen undersöks på nytt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.