Frölunda kollapsade mot bottenlaget: ”Ingenting håller nivå”

Inte mycket stämde för Frölunda borta mot Brynäs. Det tog bara sex sekunder innan Johan Mattssons nolla sprack – och när kvitteringsjakten skulle börja föll laget ihop helt.
– Det är ingenting i vårt spel som håller tillräcklig nivå, säger tränaren Roger Rönnberg efter 1-7 borta mot bottenlaget.

|

Det verkar vara något med sämre lag på bortaplan och Frölunda. Mot Leksand för en knapp vecka sedan föll serieledaren med 0–4. På lördagen mot Brynäs i Monitor ERP arena var det dags för nästa storförlust.

Gästrikarnas Anton Rödin firade sin 30-årsdag med att närmast direkt på nedsläpp (målklockan stannade efter sex sekunders spel) ge Brynäs ledningen – och sedan gick inte mycket Frölundas väg. Visst, Jan Mursak kvitterade på en sargretur efter Lucas Raymonds vackra förspel en kvart in i tillställningen, men i övrigt var det en nattsvart lördagseftermiddag för göteborgarna.

I mittenperioden kontrade Brynäs bort Frölunda och gick upp till en 3–1-ledning. Hur skulle gästerna lyckas med sin forcering, var frågan man ställde sig inför den tredje perioden? Med tanke på att Frölundas offensiv varit stark hela säsongen kändes två mål knappast ointagligt.

”Hoppas det här blir läxan”

Tränaren Roger Rönnberg kände i den andra pausen att chansen att få till en vändning var god, trots de svaga första 40 minuterna.

– Det var ett bra läge. Det var bara två mål upp och jag trodde verkligen att med 20 minuter normalt bra Frölunda hockey-spel skulle vi vända det. Men jag tycker inte mentaliteten fanns hos oss i dag, säger han.

Det skulle fortsätta vara lika enkelt för Brynäs. På knappa sju minuter spelade hemmalaget ut sitt fulla register och gjorde 4–1, 5–1 och 6–1. Fadäsen var ett faktum för Frölunda – som inte gick att känna igen från torsdagens stabila Oskarshamn-seger.

Inte blev saken bättre av att Anders Grönlund tacklade en motståndare fullt i huvudet – och drog på sig matchstraff på kuppen. Förutom ett femminuters boxplay riskerar 31-åringen Grönlund nu avstängning.

Nog kändes det som målvakten för dagen, Johan Mattsson, hade kunnat tagit några av skotten som passerade honom. Men att lasta en individ för SHL-ettans svaga prestation är inte rättvist. Det här var, framförallt under sista perioden, en kollektiv kollaps.

När Oscar Birgersson satte 7–1 med fem minuter kvar betydde det att förlustsiffrorna var Frölundas största på nästan två år i SHL. Inte sedan 1–7 mot Örebro den 6 december 2018 har en match gått lika snett för FHC.

– Det är ingenting som håller tillräcklig nivå. Ingen del av spelet. Det är väldigt svårt för mig att förstå varför vi agerar så stressigt. Vi ska utvärdera den här insatsen väldigt självkritiskt, säger Roger Rönnberg.

Hur reagerar laget på Brynäs tidiga mål?

– Jag ser att vi spelar stressigt med pucken och att vi inte har något tålamod i vårt försvarsspel. Men om det är på grund av det målet eller av någon annan orsak vet jag inte.