Frölunda körde över Adler Mannheim – nära avancemang

Adler Mannheim saknade åtta spelare mot Frölunda. Det visade sig ute på isen när Ryan Lasch hade stor show och stod för sex poäng när Frölunda vann med 10–1.

ANNONS
|

Frånvarolistan har varit lång i Frölunda på sistone även om det börjat ljusna. För Adler Mannheim var det dock raka motsatsen och någon ljusning såg det inte ut att finnas. För till mötet med Frölunda i åttondelsfinalen i Champions Hockey League saknades inte bara tränaren, Pavel Gross.

Laget saknade även åtta spelare som samtliga testat positivt för corona.

Då skulle det bli en storseger för Frölunda nere i Tyskland med hela 10–1.

Efteråt var experten, Håkan Södergren, kritisk mot att matchen ens spelades efter förutsättningarna som gavs.

– Skulle den här matchen ha spelats? Det här känns inte som en ärlig möjlighet för Mannheim att besegra Frölunda, sa han i sändningen och fortsatte:

ANNONS

– Det här känns inte riktigt.

Ute på isen började det dock inget vidare för Frölunda.

För när Anders Grönlund spelade pucken rätt på Borna Rendulic var det 1–0 till hemmalaget. Därefter skulle dock det roliga som sagt vara över för Rendulic och hans lagkamrater.

För innan den första perioden var över hade Joel Lundqvist kvitterat och Patrik Carlsson gett Frölunda ledningen.

Båda målen i powerplay.

Båda målen med Ryan Lasch som regissör och efteråt hyllades amerikanen på nytt av Roger Rönnberg.

– Han bidrar med en oerhörd skärpa i just sådana här matcher. Han kommer ut som ett bi och visar verkligen vägen. Han är magisk att ha med sig in i sådana här slutspelsmatcher, säger Frölunda-tränaren och fortsätter:

– Han visar slutspelsmentalitet och det är kul att se att det verkar smitta av sig.

Hur många procent bättre har han gjort er?

– 37 procent.

LÄS MER:Jan-Axel Alavaara om livet efter spelarkarriären och historiska avstängningen

Frölunda satte i nästa växel i andra – avgjorde matchen

I den andra perioden var det inget snack utan målen skulle rassla in och det i snabb takt. Det började med att Ryan Lasch var iskall när straffen dök upp. Desto enklare var det för Nicklas Lasu att peta in 4–1 i en öppen målbur.

Därefter klev Ryan Lasch in i handlingen igen och hittade Jens Olsson som hittade Elmer Söderblom och 5–1 var ett faktum.

ANNONS

Därefter var det dags för Karl Henriksson att utöka innan Elmer Söderblom klev fram på nytt återigen framspelad av Ryan Lasch.

Innan matchen var över hade även Theodor Niederbach, Johan Sundström och Patrik Carlsson klivit fram och gjort 8–1, 9–1 och 10–1.

LÄS MER:Matt Tomkins succéstart i Frölunda – klubben vill förlänga

Mardrömsläge för Mannheim inför returen

Det återstår visserligen en retur i Frölundaborg. Men att det tyska laget ska vända på steken där? Nja, det känns inte särskilt troligt.

Och frågan kvarstår.

Borde matchen likt Håkan Södergren frågade sig ens ha spelats?

– Vi har varit med om den här situationen hela förra året. Vi har ett protokoll och känner oss lugna med det. Alla spelarna i Mannheim som spelade hade testats och det ska inte vara någon fara, säger Roger Rönnberg.

Hur ser du på ert utgångsläge inför returen? Ni kan ju förlora stort men ändå gå vidare?

– Det går inte att tänka så! Vi går in varje match för att vinna den oavsett utgångsläge. Vi måste hitta skärpan och maxa insatsen som alltid.

Läge att vila några spelare då? Likt Ryan Lasch?

– Det går nog aldrig att hålla honom borta från den matchen.

För Frölundas del väntar nu resdag under onsdagen innan laget är tillbaka i Göteborg. Men på torsdagskvällen är det ner till Ängelholm och mötet med Rögle som väntar.

ANNONS
ANNONS