Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Frölunda har höjt klassen under uppehållet

Frölunda HC har höjt klassen under uppehållet. Det gav 2–0 borta på Luleå Hockey – och fortsatt serieledning i SHL.
– Jag tycker att vi är rakare in mot mål än före breaket – så det är skojsigt, säger coachen Roger Rönnberg.

Vad hände egentligen under landslagsuppehållet i början av november?

– Ja, vad hände egentligen? Det var väl nåt presidentval. Det var Karjala Cup. Och det var nån juniorlandslagsturnering som blev inställd. Eller vad tänkte du?

Roger Rönnberg är nöjd efter 2–0 mot Luleå Hockey i Coop Norrbotten Arena – och på skämthumör.

Han har precis fått se sitt Frölunda göra en näst intill perfekt bortamatch – och spelarna attackerade in mot mål på ett sätt som inte fanns innan det där landslagsuppehållet.

– Det var mycket bättre, det håller jag med om! Vi har faktiskt hållit på med attackspelet under hela breaket. Vi har pratat om att bli snabbare in mot mål – och har jobbat med effektiviteten. Det har varit huvudfokusområde. Det var kul att se mycket av det funka i dag, säger Rönnberg.

Du låter nästan helt nöjd?

– Nä, det är jag inte. Men jag är inte missnöjd i alla fall. Vi gör en jäkla bra bortamatch ...

Sjukt spel i Luleå?

Theodor Lennström, utlånad från Edmonton Oilers, fick exempelvis chansen i numerärt överläge på skadade backen Mattias Norlinders plats.

–Ja, äntligen! I alla fall enligt honom själv, skrockar Frölundas coach Roger Rönnberg.

Men det var backen från AIK som spelade fram till det första målet för kvällen – även om det inte kom i powerplay. Lucas Raymond bjöd i sin tur på en ännu bättre passning till Jan Muršak – och slovenen backhandpetade därefter in 0–1 mellan benen på Luleås keeper David Rautio.

Snyggt och välförtjänt, då Frölunda stod för en riktigt vass förstaperiod.

I den andra perioden var Frölunda ännu bättre. Laget spelade stundtals ut Luleå, fick tryck genom långa anfall – och Robin Alvarez skickade in 0–2 med ett skott i krysset.

– Jag tycker att vi har bra fart! Vi gör det enkelt. Vid målet har Mats Rosseli Olsen bra tålamod. Siktar, siktar, siktar – men ser inte riktigt nån öppning, så jag kallar på pucken! Jag tror egentligen inte att jag ska få den, men jag skjuter bara så snabbt som möjligt, berättar målskytten Alvarez.

I pausen inför sista perioden suckade för övrigt Luleås coach Thomas ”Bulan” Berglund djupt i tv-intervjun med C More.

– Såvitt jag vet har vi ingen covid-sjuk just nu på isen – även om det ser ut så. Det är bara ett lag på banan – och det är Frölunda. Tyvärr …

Målvakten Johan Mattsson höll också nollan för första gången den här säsongen.

– Han var mycket bra, tycker jag! Han spelade väldigt lugnt och förtroendeingivande, så det var kul. Vi ska fortsätta att utveckla bägge målvakterna tills slutspelet börjar. Det är bra om bägge är i form då, säger coach Rönnberg.

Joel tillbaka – och snart Norlinder?

Redan under onsdagen är kapten Joel Lundqvist tillbaka i träning. Han är symptomfri och friskförklarad efter förra veckans covid-smitta.

– Vi har lärt oss att leva med det här på ett bra sätt – och kan bedriva vår verksamhet på ett smittsäkert vis. Det har skötts enligt det protokoll vi har och killarna sköter det disciplinerat och bra, säger Roger Rönnberg.

Han berättar också att backens Mattias Norlinders axelskada inte alls är så illa som det först befarades under Karjala Tournament.

– Det är ingen operation och det är inte månader, utan några dagar eller veckor på honom. Det är inte den värsta axelskadan vi varit med om. Det är en ligamentgrej. Blödningen behöver läka och han behöver lite rehab. Sedan ska han nog vara tillbaka med oss, säger Rönnberg.

LÄS MER: Joel Lundqvist har testats positivt för covid-19

LÄS MER: Frölundas vision – att vara klubben närmast NHL

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.