Första förlusten för Sverige – ilska efteråt mot finska firandet

Det blev en riktigt rysare där Finland vann först efter straffar. Efteråt var den svenska ilskan stor över finske hjälten Jani Nyman som hyschade publiken och de svenska spelarna.
– Det är inte okej, säger Oskar Pettersson.
– Det är larvigt, säger Noah Östlund.

ANNONS
|

Lettland misslyckades, Tyskland likaså. Även Kanada blev nollade mot Sverige som redan efter tre segrar hade säkrat gruppsegern. Då stod man inför ett riktigt rivalmöte när grannlandet i öst stod på andra sidan isen.

Då var det Finland som började bäst.

För ett blekt Sverige fick inte alls ordning på spelet och Tommi Mannistö kunde sätta dit ettan innan Lenni Hämeenaho utökade den finska ledningen. Efter en svag första period hade förbundskapten Magnus Hävelid ett och annat att säga.

Mittenakten då?

Jo, den blev en ren målfest från start. Det började med att Isac Born reducerade tidigt och av bara farten kom kvitteringen genom Jonathan Lekkerimäkki i powerplay. En glädje som dock blev kort.

ANNONS

För Kasper Halttunen hittade rätt efter att Liam Öhgren visat ut sig. Då klev Theo Lindstein fram och kvitterade och det var 3–3. Innan perioden var över kunde även Filip Bystedt sätta dit pucken och Sverige var i ledning.

En ledning som höll sig långt in i det sista.

Sverige hade jättechans att avgöra: ”Det är en utvisning”

Med en och en halv minut kvar att spela kunde Finland kvittera och ta matchen till förlängning. Dessförinnan hade Noah Östlund öppet mål men revs ner av Jere Lassila och domarna lät spelet att fortgå.

– Han ska bara lägga in pucken i öppet mål och då kastar sig Lassila. Det där är ju en utvisning, det är uppenbart. För mig är det en utvisning alla dagar i veckan, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

Huvudpersonen själv höll med.

– Det är en utvisning, säger Noah Östlund.

Förlängningen blev en mållös sådan och straffar fick avgöra. Då satte Jonathan Lekkerimäki den första svenska straffen.

Det blev också den sista.

Svenska ilskan efter finska firandet: ”Det är bara löjligt”

Istället kunde Finland ta hem segern efter att Jani Nyman avgjort. Efter sitt segermål firade man med att hyscha både publiken i Scandinavium och det svenska båset. Där flera spelare med Elias Pettersson i spetsen reagerade skarpt.

– Jag tycker det är lite larvigt. Han gör väl som han vill men det hör inte hemma här, säger Noah Östlund.

ANNONS

Oskar Pettersson var än mer förbannad:

– Det är bara tramsigt. Elias Pettersson var framme hos honom när vi tackade varandra och markerade att det inte är okej. Det är bara löjligt och får stå för honom. Om vi möter dem längre fram kommer jag definitivt ha med mig det här i bakhuvudet, säger han.

Isac Born om gesten:

– Man blir lite extra frustrerad när han hyschar oss. Vad ska man göra? Det är hans egna val.

Lagkaptenen för Sverige, Liam Öhgren var lika tydlig han om vad han tyckte om gesten från Jani Nyman.

– Han får göra vad han vill men det kommer att bita han i arslet igen, säger han.

Ni kan ju mötas igen?

– Den här torsken kanske gör att vi vet vad som krävs. Vi kan inte börja matcherna såhär. Om vi går ner oss så tappar vi.

Efteråt nobbade Jani Nyman att prata med svenska medier.

LÄS MER:Därför måste alla puckarna lämnas tillbaka under JVM

LÄS MER:Kanadensarna tokhyllar de Svenska fansen

LÄS MER:Isac Born om hyllningen till Hollywoodskådisen på klubban

ANNONS