Fem ryska hockeyspelare stoppas från OS

OS närmar sig med stormsteg och under torsdagen kommer OAR (Olympic Atleter från Ryssland) presentera sin ishockey-trupp.
Två dagar innan står det dock klart att fem ryska spelare stoppas från spel, en av dem är den förre Dallas-spelaren Valeri Nichushkin.

ANNONS
|

Det har sedan en tid tillbaka stått klart att Ryssland inte kommer att få delta under OS i Sydkorea – men att rena idrottare från landet däremot kommer få tävla under "OAR", Olympiska Atleter från Ryssland.

Hockeylaget till spelen ska presenteras under torsdagen och två dagar innan presentationen står det klart att fem ryska spelare stoppas från att delta under OS.

Detta då de strukits från Internationella olympiska kommitténs lista av potentiella OS-deltagare.

En av spelarna som stoppas är den förre Dallas Stars-spelaren Valeri Nichushkin som de senaste två säsongerna spelat i CSKA Moskva. Även Sergei Plotnikov, Anton Belov, Alexei Bereglazov och Mikhail Naumenkov stoppas från spel.

ANNONS

Belov är den största stjärnan av de fem, var med i OS i Sotji 2014 och har spelat i de fem senaste VM-turneringarna.

– Med tanke på den ökade uppmärksamheten kring vårat lag som ska delta i OS känner RIHF (det ryska hockeyförbundet) att det är att poängtera att dessa spelare inte blivit portade från deltagande i OS. Men, enligt IOK:s program för de ryska atleter som ska tävla under OS, dessa har spelare dock inte fått någon inbjudan till att delta i turneringen, skriver RIHF i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Har inte brutit mot antidopningsregler

RIHF skriver att ingen av de fem spelarna ska ha brutit mot några antidopningsregler enligt den olympiska kommittén. Utan att IOK ska ha vägt in flera olika faktorer när man bjudit in spelare till OS.

– Det ryska ishockeyförbundet kräver en förklaring av IOK gällande varför dessa fem spelare inte blivit inbjudna till OS, skriver man i pressmeddelandet.

På listan av spelare som dock får delta hittar man flera stora namn. Bland annat tidigare NHL-stjärnorna Pavel Datsyuk, Ilya Kovalchuk och Mikhail Grigorenko.

Samtliga i landslagets ledarstab och läkarteam har fått en inbjudan till OS.

ANNONS