Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Farfar-Foppa kör hårdträning med barnbarnet: "Två pass om dagen"

Debatten om tidig elitsatsning och tävlingar för unga barn fortsätter att gå het. I en intervju med Expressen berättar Kent Forsberg, Peters far, att han planerar att hårdträna "Foppas" son Lennox när han kommer på besök till Örnsköldsvik. – Vi kommer köra två pass om dagen hela veckan, säger han.

Familjen Forsberg och hockey är tätt förankrat. Kent var mångårig elittränare och förbundskapten för Tre Kronor. Peter är en av de bästa svenskarna som stått på ett par skridskor. Nu ska nästa generation Forsberg formas – och då vill Kent vara delaktig. I en intervju med Expressen berättar den numera 70-årige hockeyprofilen om planerna för sonsonen Lennox, 5. 

– Jag har lovat att lära honom att åka skridskor. De bor mitt i centrala Stockholm och det blir ett jäkla projekt när man ska göra sånt där. Här kan vi gå till ishallen och köra i fyra timmar om vi vill utan att det är några problem. Jag har sagt till Lennox att vi kommer köra två pass om dagen hela veckan, säger han. 

Tar ställning i kontroversiell fråga

Att träna en femåring så mycket så tidigt är inget kontroversiellt för Kent Forsberg. I intervjun tar han ställning i frågan om hur villkoren för barns idrottande ska se ut. Sedan fotbollen valde att förbjuda tabeller och cupspel med utslagning för yngre barn har många röster både för och emot höjts. Kent Forsberg ger sin syn på saken. 

– Säg så här, hade man tagit bort alla tävlingsmoment för Peter Forsberg hade man aldrig fått fram den hockeyspelare som "Foppa" blev, då hade han valt något annat där man fick tävla. Peter älskade att tävla, och ska man få fram idrottsmän och kvinnor på hög nivå måste man tävla. Så enkelt är det, säger han. 

Styr över sonens pengar

Förutom att träna sina barnbarn i ishockey arbetar Kent Forsberg i dag med att förvalta Peters pengar. Under sina år i NHL beräknas "Foppa" ha tjänat ihop upp mot en halv miljard kronor. En stor del av dem styr Kent över i Forsbergarnas gemensamma företag Fors. 

– Jag gjorde ett upplägg med Peter, eftersom jag försörjde honom i 18 år får han föda mig resten. Och han gick med på det.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.