Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Fabian Lysell sänkte Frölunda i Scandinavium

Han lämnade Frölunda under uppmärksammade former i höstas.
Men mot sin gamla klubb fick Luleåtalangen Fabian Lysell, 17, göra sitt första SHL-mål när Luleå vann med 3–0 i Scandinavium.
– Konstig känsla som inte riktigt går att beskriva, säger Lysell efter matchen.

I höstas lämnade Frölundas jättetalang Fabian Lysell, 17, Göteborg för spel i SHL-rivalen Luleå.

– Jag kände att jag behövde ett miljöombyte och en nystart. Frölunda är en grym organisation som får fram jättemånga duktiga spelare. Men jag kände personligen att jag behövde en ny miljö att utvecklas i. Luleå passade in väldigt bra för mig, förklarade Lysell beslutet då.

I Luleåtröjan har han också fått spela SHL-ishockey – och under torsdagskvällen var han tillbaka i sin hemstad för att ställas mot sitt gamla gäng.

Och vilken återkomst det blev.

Luleå tog snabbt kommandot och Filip Hållander kunde sprätta in en retur i nättaket bakom Niklas Rubin redan efter 3.17.

Fabian Lysell nätade mot Frölunda

Sedan klev Fabian Lysell in i handlingen.

Lysell, som mönstrades i en fjärdekedja med Carl Mattsson och ex-frölundaiten Karl Fabricius, trampade runt kassen och avlossade ett handledsskott som Niklas Rubin inte hann reagera på.

Målet godkändes efter videobedömning och Fabian Lysell kunde inkassera sin första SHL-poäng (och mål) i karriären.

– Vi får bra snurr där i anfallszon och så får jag en liten yta och försöker gå in på mål och skicka iväg skottet och den går in. Det är klart det är roligt att göra mål. Jag tycker vi har börjat matchen bra och det är bara att fortsätta jobba på så gör vi två till bra perioder, sade Lysell till C More i paus.

Mardrömsperiod för Frölunda

Och mardrömsperioden för Frölunda fortsatte.

För hemmalaget hade faktiskt en puck i nät.

Patrik Carlssons passning skar genom hela Luleåförsvaret bort till en framstörtande Jens Olsson på bortre stolpen.

Målraketen avfyrades, Frölundaspelarna jublade – men domaren gjorde wash out och målet videogranskades.

Efter flera minuters kontroll dömde domarna bort målet då pucken aldrig varit över mållinjen.

– Pucken måste vara över hela rödlinjen, det räcker med bara en millimeter på fel sida för att målet inte ska godkännas. Men det är jättesvårt att döma om det är rätt eller fel, säger C Mores expert Petter Rönnqvist.

Frölunda kom ut betydligt hungrigare i den andra perioden och skapade fram flera heta chanser och fick dessutom spela i numerärt överläge hela tre gånger, men utan resultat.

– Vi är som starkast i tredje så nu kommer vi, lovade Max Friberg till C More inför den tredje perioden.

Luleå höll undan

Om den andra perioden var något av ett sömnpiller inleddes den tredje akten med betydligt bättre fart och frenesi.

Frölunda hade mer fart under skridskorna medan Luleå spelade kompakt i defensiv zon och stack på kontring så fort möjlighet gavs.

Nicklas Lasu sköt utanför, Simon Hjalmarsson sköt utanför – och när puckarna gick mot mål stod Luleås JVM-målvakt Jesper Wallstedt pall.

Det höga tempot mattades emellertid av och Luleå kunde kontrollerat hålla undan och vinna med 3–0 sedan Karl Fabricius kastat in sista målet i tom målbur med 2.05 kvar.

– En av de svåraste uppgifterna i SHL i dag är att möta Luleå som leder med 2–0. De har tålamod och spelar på det, och det känns som att de gör det resten av matchen. De har inga problem att slå en icing till, säger Rönnberg och fortsätter.

– Det är första matchen på länge där jag tycker vi är lite tveksamma och omständliga i vårt spel. Vi vinner lite för få närkamper och ser yrvakna ut och jag gillar absolut inte sättet vi spelade på.

Fabian Lysell: ”Går inte att beskriva”

Målskytten Lysell gjorde sin sjunde SHL-match för Luleå.

Efteråt fick han beröm av tränaren Thomas ”Bulan” Berglund.

– Han har inte varit här så länge men han är duktig och det är riktigt kul att han fick göra mål. Han går framåt hela tiden nu och när vi haft en del skador i laget har han tagit tillvara på tiden här på ett väldigt bra sätt, säger Berglund.

Lysell själv trivs i sin nya omgivning.

– Jag är riktigt nöjd med bemötandet, jag har ett bra boende, får mat och bra dialog med tränarna. Lagkamraterna är schyssta och jag blir mer bekväm för varje dag som går, säger Lysell på bred göteborgska.

– Ja, den gör jag mig aldrig av med! Haha.

Men att det var speciellt att möta Frölunda i Scandinavium sticker han inte under stol med.

– En konstig känsla. Går inte riktigt att beskriva. Det var blandade känslor före matchen men när den väl började släppte det och jag såg det som en vanlig match mot ett bra lag.

Lite tjafs var det med hans forna lagkamrater.

– Jo, jag kände väl av lite. Men det är hockey liksom, det ska vara tufft där ute. Jag kommer inte vika ner mig utan jag är här för att tävla. Att vi går vinnande ur matchen här i dag är grymt skönt, säger Lysell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.