Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Fabian Lysell lämnar Frölunda – klar för Luleå

Han ses som landets största talang född 2003. Men Fabian Lysell, 17, vill inte fortsätta i Frölunda. Han har valt konkurrenten Luleå Hockey.
– Det är klart att vi är besvikna. Vi vill jobba med spelarna – och inte att de ska lämna, säger Mikael Ström, akademiansvarig.

Efter bara ett och ett halvt år på Frölundas hockeygymnasium har talangen Fabian Lysell, med moderklubb Bäcken, valt att lämna Göteborg.

Ny adress är Luleå Hockey.

Lysell hade bett om ledigt och dök plötsligt upp i Luleås tröja under måndagen – och tränade i Norrbotten. Frölunda visste inget, förutom att det spekulerats i medier om en eventuell övergång för den 17-årige landslagsspelaren.

– Där var vi tvungna att markera. Vi fick höra av oss till Luleå – och frågade hur det kunde bli så. Men det har vi rett ut med Luleå, säger Mikael Ström, som skött förhandlingen då Lysell är junior och inte ingår i sportchefen Fredrik Sjöströms A-lag.

Är det en besvikelse att en så pass stor talang lämnar Frölunda?

– Det är klart att vi är besvikna. Vi funderar själva på vad vi kan göra annorlunda. Det är inte det här som vi vill sitta med. Vi vill ju jobba med spelarna – inte att de ska lämna oss, säger Mikael Ström.

LÄS MER: Spelet bakom Frölundas storvärvningar genom åren

Rankas högt inför NHL-draften

Lysell rankas inför den kommande NHL-draften 2021 som en av landets allra största talanger – och har legat så pass högt som topp fem på olika listor.

– Vi tappar en duktig hockeyspelare som går till en SHL-konkurrent. Vi hoppas att det går bra för Fabian – och han kommer inte spela mer i vår förening. Nu ska vi arbeta med de spelare som vi har kvar här, säger Mikael Ström.

Lysell tränar med Luleå Hockeys A-lag under torsdagen – och övergångspapperen ska skrivas på snarast.

LÄS MER: Frölundas möte med Örebro uppskjutet

Frölunda kommer att få kompensation för den utbildning som klubben har stått för, men vill inte gå in på några detaljer i avtalet med Luleå Hockey.

– Vi har en uppgörelse med Luleå och den är vi helt överens om. Sedan har vi också en uppgörelse, i och med att vi har ett hockeygymnasieavtal, med familjen Lysell – som vi valt att avsluta. Det är vi också överens om. Hur det ser ut kommer vi inte att kommentera. Det är mellan oss och familjen och det är mellan oss och Luleå, säger Mikael Ström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.