Esa Tikkanens utspel – hyllar Aleksandr Lukasjenko

Aleksandr Lukasjenko har anklagats för valfusk och kritiseras internationellt. Nu får dock presidenten som kallats ”Europas sista diktator” stöd av finske legendaren Esa Tikkanen.
– Han tar han om sitt folk, säger den femfaldige Stanley Cup-mästaren enligt Ilta Sanomat.

ANNONS
|

Omfattande protester har pågått i Belarus den senaste tiden.

Vad som föranlett detta är att den sittande presidenten, Aleksandr Lukasjenko, förklarade sig som vinnare i valet tidigare i augusti.

Enligt honom ska han fått 80 procent av rösterna och kan därmed sitta sin sjätte mandatperiod som president i landet.

Många världen över anklagar nu Lukasjenko för valfusk.

LÄS MER:Idrottsstjärnor i protest – hotar med bojkott

Tikkanen: ”Tar hand om sitt folk”

En het fråga, sportsmässigt, är ifall man flytta hockey-VM 2021. Planen har sedan tidigare varit att Belarus, tillsammans med Lettland, ska arrangera mästerskapet.

Men oroligheterna kan leda till att mästerskapet förflyttas. Internationella hockeyförbundet har sagt att man kommer följa utvecklingen – samtidigt som Lettland hotar att hoppa av samarrangemanget om Belarus står kvar som värdland.

ANNONS

LÄS MER:VM kan flyttas: "Behöver följa utvecklingen"

Inte alla tycker att händelserna i landet ska påverka mästerskapet.

Den finska hockeylegendaren Esa Tikkanen, som vann hela fem Stanley Cup-titlar under sin karriär, tycker mästerskapet ska spelas i Belarus.

– Den nuvarande situationen borde inte påverka VM på något sätt. Mästerskapet har gets till Minsk och politik borde inte påverka sport på något sätt, säger den nu 55-årige legendaren till finska Ilta Sanomat.

Tikkanen har bland annat mött Lukasjenko under en amatör-hockeyturnering som arrangerades i samband med hockey-VM i Minsk 2014.

Enligt Tikkanen är Lukasjenko, som kallats för ”Europas sista diktator”, en bra ledare.

– Lukasjenko älskar hockey, precis som Putin (Vladimir, Rysslands president) och Niinistö (Sauli, Finlands president). Mer än så kan jag inte säga. Han tar hand om sitt land, även om han är en så kallad diktator.

ANNONS