Erik Granqvist höll på att drunkna när alkoholen hade grepp om hans liv

Viasats hockeyexpert Erik Granqvist utsattes för övergrepp under sin tid som ungdomsspelare. För att lindra det trauma han var med om började han att dricka.
– I det kompakta mörkret gav fyllan några timmar av ljus fantasivärld, säger han till Sportbladet.

ANNONS
|

Erik Granqvist var tyst i 30 år. Sedan började han prata om det trauma som drabbade honom under tonåren.

Hockeyexperten berättade om de gånger han tvingades att klämma på en löspenis inför matcherna för att tagga igång. Han grät när han talade ut om den gången hans lagkamrater i Luleås ungdomslag knöt fast hans penis i ett skridskosnöre och att de hotade med att dra i det om han gjorde något motstånd. Sedan rakade de av allt hans hår på kroppen och huvudet.

Granqvist klev fram för drygt ett år sedan och pratade om de pennalistiska beteenden som påverkade honom djupt i de sena tonåren. Nu har han valt att prata igen, den här gången om de missbruk som följde efter de tuffa ungdomsåren i Norrbotten.

ANNONS

Självmedicinering med hjälp av alkohol

I en intervju med Sportbladets Kristoffer Bergström berättar Viasats hockeyexpert om hur självmordstankar ofta var närvarande och att han använde alkoholen för att dämpa skammen och känslorna.

– I det kompakta mörkret gav fyllan några timmar av ljus fantasivärld, säger han till Sportbladet.

Alkoholen använde han för att självmedicinera sig själv. Snusandet blev maniskt och han dolde ofta hur mycket han drack och ingen av hans vänner visste att han plågades av suicidala tankar.

Höll på att drunkna

Året var 1992. Erik Granqvist hade som 20-åring tagit plats som elitseriemålvakt i Luleå Hockey. Som andremålvakt var han med och såg till att laget kom fyra i grundserien men när det var dags för slutspel åkte laget ut redan i kvartsfinalen mot Djurgården.

Efter säsongen bjöd föreningen samtliga spelare på en resa till Fort Lauderdale i Florida.

Det var en lagresa utan ledare. Det blev en lagfest som höll på att sluta illa – riktigt illa.

Granqvist hällde i sig drinkarna när de andra tog små klunkar. Till slut kände han att han behövde gå ut från hotellrummet för att få lite luft.

– Jag reste mig, gick ut på parkeringen och tacklade ett silvrigt stängsel. Boom in i en hyrbil, över bagageluckan. Boom ner på marken. Två kompisar hjälpte mig upp och ledde mig 50 meter ner till havet. Jag hade surfbyxor och linne och ville svalka mig, så de ledde mig ut i vattnet och släppte, säger han till Sportbladet.

ANNONS

Sedan kom vinden – och vågorna och underströmmarna.

Erik drogs utåt samtidigt som hans lagkamrater inte insåg vad som höll på att hända. Efter ett tag rusade de ut i de grumliga vattnet för att hämta in sin andremålvakt. Granqvist var inte där och paniken tilltog.

De böjde sig ner och började söka efter Erik med händerna och till slut fann de honom. Erik Granqvist överdriver inte när han säger att han höll på att drunkna.

30 år senare beskriver Granqvist händelsen.

– Att mitt bruk blev riskbruk och missbruk. I dag är det inte alkohol i lika hög utsträckning för folk, men spelberoende, ätstörningar och droger, det där som kallas kristaller. När du hittar ett sätt att lindra ångesten går det fort, säger Granqvist, som nu släpper en bok om det han har varit med om.

I dag nykter alkoholist

26 år gammal la Erik Granqvist ned sin elitsatsning. Två år tidigare hade han förstått att han var alkoholist och gått på sitt första AA-möte. I dag har den folkkäre experten hunnit bli 51 år gammal. Han mediterar, han skriver självhjälpsböcker, han är snusfri och han är nykter.

LÄS MER:Hockeyprofilen om övergreppen: "Blev en chock"

LÄS MER:Varför dröjde det fyra år innan männen vågade säga metoo?

LÄS MER:Idrottspsykologen: Naivt att inte se övergreppen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS