Elvis Merzlikins om Matiss Kivlenieks död: ”Kysste en död kropp”

I somras dog NHL-målvakten Matiss Kivlenieks under ett nationaldagsfirande. Nu berättar vännen och landsmannen Elvis Merzlikins om tragedin.
– Jag höll honom i mina händer och kysste en redan död kropp, säger han till ESPN.

ANNONS
|

Den 4 juli firade de lettiska vännerna och lagkamraterna i NHL-laget Columbus Blue Jackets Elvis Merzlikins och Matiss Kivlenieks USA:s nationaldag tillsammans. Firandet slutade i tragedi när Kivlenieks träffades av en fyrverkeripjäs och avled, 24 år gammal.

Elvis Merzlikins har efteråt berättat att Kivlenieks räddade hans fru och då ofödde son och när sonen föddes döptes han till just Matiss som en hyllning till den omkomne vännen.

– Han räddade många liv och när det hände stod jag 7-8 meter bakom honom. Jag kramade min fru. Han räddade min ofödda son och han räddade min fru och mig, sa Merzlikins på en minnesceremoni.

ANNONS

LÄS MER:Nyfödda sonen döpt efter Kivlenieks: "Hjälte"

Nu berättar Merzlikins mer om vad som hände den 4 juli.

– Jag stod vid min fru när plötsligt grön färg kom mot oss. Det blev panik, folk sprang in i huset, samtidigt som jag insåg att vår hund var borta. Jag gick och letade efter honom och såg någon ligga på marken, säger han till ESPN.

Han berättar att Kivlenieks vid första anblick såg ut att må bra men att han sedan såg att han kämpade för att andas.

– Jag försökte lugna honom eftersom hans största rädsla var att inte kunna spela hockey igen. Jag sa att han kunde ha fått en hjärnskakning. Jag fortsatte att prata med honom samtidigt som han kämpade med andningen.

LÄS MER:Matiss Kivlenieks räddade livet på Elvis Merzlikins och hans familj

Spelade i vännens tröjnummer

Kivlenieks fördes till sjukhus i ambulans men när landsmannen Merzlikins kom fram till sjukhuset fick han veta att vännen dött. Det landade på Merzlikins att ringa Kivlenieks mamma och berätta vad som hänt.

– Då slog det mig att för 45 minuter sedan drack jag vin. Sedan höll jag honom i mina händer och kysste en redan död kropp, och nu måste jag ringa hans mamma och berätta att hennes son är död.

Elvis Merzlikins har precis inlett NHL-säsongen med Columbus Blue Jackets och hyllade sin vän i premiären genom att storspela i vännens storspela i Matiss Kivlenieks tröjnummer.

ANNONS

LÄS MER:NHL-målvakt storspelade när vännen hedrades

ANNONS