Frölundas sportchef Fredrik Sjöström ska in en toppback i laget innan han sitter nöjd.
Frölundas sportchef Fredrik Sjöström ska in en toppback i laget innan han sitter nöjd.

Efter stjärnvärvningen – mer toppklass ska in

Ett av Frölundas starkaste vapen fram till SM-guldet var att man för första gången på länge kunde svara upp med fysiskt spel. Nu har man tappat mycket av det, främst i defensiven – och i huvudsak ersatt med spelskicklighet. – Vi vill åt en bra mix – och det ska in en bra back till i laget, berättar sportchef Fredrik Sjöström.

ANNONS
|

Med stjärnvärvningen Simon Hjalmarsson är Frölundas offensiv för tillfället mer eller mindre spikad. Förändringar kan komma att ske, men i dagsläget ligger vad som händer med spelare som Johan Sundström, Mats Rosseli Olsen och Montreals Artturi Lehkonen inte i klubbens egna händer.

Inför SM-guldsäsongen, som avslutades för snart två månader sedan, sa man från FHC-håll att en fysisk uppsida saknats. Därför innehöll backsidan tunga namn som Oliver Lauridsen, Christoffer Persson, Tom Nilsson och Oscar Fantenberg när guldet bärgades. Nu är samtliga dessa – och troligen även sena, tunga succéförvärvet Joey Crabb (slutar?) – förlorade.

Det som hämtats in för att ersätta de defensiva förlusterna har främst varit spelskicklighet i form av norrmännen Johannes Johannesen och Mattias Nörstebö samt kanadensaren Jonathan Sigalet.

ANNONS

Håller Frölunda på att gå tillbaka till att vara ett ”snällt lag”, Fredrik Sjöström?

– Nja, vi vill ju ha spelande och kreativa backar, men som med allt vill man ha en bra mix. Samtidigt tycker jag att vi har det fysiska i bland annat Oscar (Engsund, ny från Oskarshamn). Vi känner inte att vi saknar de typerna, utan tvärtom att vi har dem.

Frölundas sportchef berättar att klubben nu har en lista på ett antal namn som man arbetar med för att lösa en sista back. Det ska vara en av toppklass, dessutom.

– Vi har lite kvar att göra och är inte helt färdiga där. Det känns som att det kan ta lite tid med den pusselbiten. Det gäller att ha lite is i magen och att inte stressa bara för att få in något – men visst, det ska vara en bra spelare, helt klart. Samtidigt – vi vill ha bra spelare hela tiden och det är vi ju inte ensamma om, menar Sjöström.

Är det en toppback med fysisk uppsida som ni letar efter?

– Det behöver det nödvändigtvis inte vara.

Att det kan dröja innan lagets eventuellt sista pusselbit är på plats är inget som oroar sportchefen.

ANNONS

– Vi vill se lite hur laget formerar sig och det är svårt att redan nu att veta exakt hur allt kommer se ut, säger han.

Även om forwardsidan nu ska vara relativt spikad har man inte avskriit nordamerikanerna Ryan Lasch och Spencer Abbott.

– Vi håller kontakten, men ju längre tiden går – desto mer talar det emot. Men inga dörrar är stängda, menar Sjöström.

Slutspelskungen Artturi Lehkonen satsar på att ta en plats i Montreal Canadiens.

– Skulle vi få låna honom är det bara en bonus.

Som med Mattias Janmark förra säsongen då?

– Ja, exakt.

Den 15 juni stängs möjligheten för kontrakterade spelare i Europa att lämna för NHL. Tidigare nämnda Sundström, men även Rosseli Olsen, är de Frölundaspelare som berörs mest av den deadlinen.

– Vi agerar inte förrän om något eventuellt händer. I dagsläget ser vi dem som våra spelare – helt klart, säger Sjöström.

ANNONS