Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Djurgården väntar för Frölunda i slutspel

2–1 mot seriesegraren Växjö Lakers – och saken är klar: Frölunda HC inleder slutspelet mot Djurgården borta på måndag.
– Det finns en jävla massa saker i deras spel som inte passar oss. Saker som vi behöver döda och se upp med, varnar coach Roger Rönnberg.

Mot Lakers visar Frölunda till en början upp ett spel som vi sett glimta förbi på sistone. Ett fantasifullt anfallsspel, fyllt av variation. Slovenske stjärnan Jan Muršak har lovat att bli lite mer ego – och det syns den här långfredagen.

Han spelar tillsammans med Max Friberg fram Robin Alvarez till ett helt öppet mål – men Viktor Fasth i Lakers mål hinner på nåt sätt dit och räddar. Där bör det vara 1–0. Men det kommer mer från Muršak.

Han åker genom Växjö likt en slalomstjärna i hemorten Maribor – och dras omkull. Straff utdöms och den får unge Theodor Niederbach chansen att lägga.

Och som han lägger den.

Rubin tipsade om straffskytten

Den är en straff av allra högsta klass – och efter den sista finten hinner Lakers keeper Viktor Fasth upp på läktaren och köpa en korv med extra allt.

– Jag får tacka Niklas Rubin för att jag fick lägga den. Han hade väl känt på träningarna att jag är svår att läsa – så han sa till tränarna att jag skulle få skjuta. Men jag har faktiskt snyggare varianter, säger Niederbach efter säsongens tredje mål.

I den andra perioden fortsätter Max Friberg och Jan Muršak att spela fint tillsammans. Duon passar fram till Anders Grönlund – som avlossar ett direktslagskott rätt in i mål.

Muršak har till och med hunnit in framför Viktor Fasth för att skymma.

Det ser riktigt lovande ut.

I slutet av perioden lyfter dock Växjö upp sitt spel – och pressar tillbaka Frölunda, men reduceringen uteblir.

– Jag tycker vi spelar riktigt bra i två perioder – och det är de två perioderna vi får bygga vidare på! Jag ska själv försöka spela mitt spel, spela på mina instinkter. Jag spelar fortfarande inom systemet, men jag ska inte rusa fram eller tvinga fram saker. Jag ska inte överjobba situationer – och så har jag försökt att spela de två-tre sista matcherna, säger Jan Muršak.

Men reduceringen för Lakers kommer i början av tredje perioden när Andrew Calof slår in 2–1 – men sen håller FHC och Johan Mattsson tätt. Trots en galen anstormning av Lakers, som ett tag har 13–0 i skott i den tredje perioden.

Till slut vinner Lakers periodens skott med 18–1, men matchen? Den tar Frölunda med 2–1.

Möter Djurgården på måndag

Med segern är det klart att Frölunda slutar sjua i SHL – och får därmed spela mot Djurgården i bäst av tre. Första matchen spelas på måndag i Stockholm, match två i Scandinavium på onsdag och eventuellt en match tre på torsdag i i samma arena.

Videocoachen Erik Lignell har redan material klart att presentera för Frölundas spelare, som tränar både lördag och söndag i Frölundaborg.

– Som vanligt måste vi gå in med en ödmjuk attityd. Det finns en jävla massa saker i deras spel som inte passar oss. Saker som vi behöver döda och se upp med. De har saker som de gör bra – och de har svagheter som alla lag, säger coach Roger Rönnberg.

Det låter också som om han gillar att det blir Djurgården och inte Malmö i play in.

– Nu tror jag att det blir två lag som kan slåss om taktpinnen lite grann – och jag hoppas att det kan föda ett sunt och defensivt mindset i mitt lag. Och att det defensiva tänket också kan föda en bra attackmentalitet, säger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.