Chris Härenstam ser fram emot TV-pucken

30 års väntan är över – en av idrottens mest anrika tävlingar är tillbaka i Göteborg och under onsdagen drar TV-puckens slutspel igång. För 14 året kommer SVT-kommentatorn Chris Härenstam guida genom hockeyfesten. – Jag kommer bara att njuta, säger profilen.

ANNONS
|

TV-pucken har blivit en institution i den svenska idrottskalendern och under onsdagen drar slutspelet igång för 59:e gången. Denna gång står Göteborg som värd för hockeyfesten.

– Det här är ju bland Sveriges äldsta tv-program. Så för min del var det självklart att vi skulle arrangera detta, vi har jobbat på att få den här tävlingen ett tag nu, säger Mikael Haglund, ordförande i Göteborgs Ishockeyförbund.

Senast Göteborg arrangerade slutspelet i TV-pucken var 1987, att få arrangera en så anrik och populär tävling betyder mycket enligt Mikael Haglund.

– Det är både kul och stimulerande att få ta hand om en anrik turnering som har 58 år på nacken. En ära att får göra det men också ett stort ansvar. Det här betyder mycket för föreningarna, det är någon form av kompetenshöjande utmaning.

ANNONS

Hur viktigt är detta för hockeystaden Göteborg?

– Jag tycker det här är jätteviktigt eftersom det samordnar föreningarna, det är ett bra tillfälle att knyta ihop styrkorna.

SVT-profilen: "Jag kommer bara att njuta"

TV-pucken har länge haft en självklar plats bland de svenska hockeyentusiaster och ännu en gång guidas man utav SVT-kommentatorn Chris Härenstam. För fjortonde året i rad kommer profilen att kommentera tävlingen, för honom är ovissheten själva charmen.

– Jag har inga förväntningar eftersom jag inte känner igen så många av spelarna. Jag har pratat med förbundskapten och ledare för att höra mig för, men man ska inte ha för höga förväntningar eftersom det är barn vi pratar om. Man vet inte vad som ska hända. Vi kommer få se de grövsta misstagen blandat med de mest bländande soloprestationerna.

Och det är precis så jag vill att det ska vara, säger Chris Härenstam och understryker:

– Jag kommer bara att njuta.

"Får för stor plats ibland"

Härenstam minns gärna tillbaka på stjärnor han sett under TV-pucken, bland annat HV71-guldhjälten Mattias Tedenby och Oscar Dansk som är högaktuell i Vegas Golden Knights. Men samtidigt vill han inte att man ska ta tävlingen på allt för stort allvar.

– Den får för stor plats ibland. Det är en turnering som ger mycket reaktioner ochjag är inte alltid förtjust i vägen dit.

ANNONS

– Jag gillar inte att man ska prata om vem ska bli nästa stjärna och vilka som kommer lyckas efter TV-pucken. Det krävs ett enormt hårt arbete för att lyckas och vilka som kommer göra det kan varken du eller jag bedöma. Men man kanske kan se ett embryo under TV-pucken. Det viktigaste är dock att det positiva förstärks och att man främjar kreativiteten.

Här spelas TV-pucken:

Slutspelet i Frölundaborgs Isstadion, arrangörsförening: Frölunda HC

Kvartsfinalkvalgruppspel i Angered Arena, arrangörsförening: Göteborgs IK

Kvartsfinalkvalgruppspel i Kållereds Ishall, arrangörsförening: Kållereds SK

Kvartsfinalkvalgruppspel i Oasens Ishall, Kungälv, arrangörsförening: Kungälvs IK

Kvartsfinalkvalgruppspel i Åby Ishall, Mölndal, arrangörsförening: IF Mölndal Hockey

ANNONS