Calle Johansson tror på Washington Capitals

Efter senaste segern i Vegas vänder Washington Capitals hem till huvudstaden för att ge spela final hemma för första gången på 20 år. Senast gjorde upp om Stanley Cup fanns Göteborgaren Calle Johansson med i laget.

ANNONS
|

När finalserien i Stanley Cup vänder till den amerikanska huvudstaden, där nästa match spelas natten till söndagen, står det 1–1 i matcher mellan Washington och överraskningen Vegas Golden Knights.

Segern i den andra matchen i Las Vegas har gett Washington fördelen i finalserien och Johansson, stor profil i finallaget för 20 år sedan (0–4 i matcher mot Detroit), är säker på att hans före detta klubb går hela vägen och tar sin första Stanley Cup-titel.

– Jag tror på 4–1 i matcher, så kaxig är jag. Jag tycker att de är så bra, säger 51-årige Johansson som gjorde drygt 14 säsonger i klubben som spelare (1989–2003) och två som assisterande tränare (2012–14).

ANNONS

LÄS MER:Ovetjkin — fyra segrar från att bli en vinnare

Han har fortfarande klubbrekordet i Capitals för flest poäng av en back, 474 (113 mål+361 assist).

Missar med mystik

Att det tagit så lång tid för Washington att nå final igen är ett av hockeyvärldens stora mysterier. I klass med hur egyptierna kunde uppföra Cheopspyramiden på 2500-talet före Kristus, eller hur det går att blanda ihop drinken Rainbow och få flera färglager att hållas separerade.

Calle Johanssons pratar – när det handlar om hockeyn – om inställning:

– Jag vill inte vara elak, men ärlig. Efter att jag slutade har de vunnit President's Trophy (NHL:s grundserie) tre gånger och de åren har de blivit lite mätta, lite för kaxiga och trodde att de var lite för bra, säger han.

"Borde ha fortsatt"

LÄS MER:Så kunde Vegas chocka världens bästa liga

Den här säsongen var det inte många som tippade Washington och laget har slagit ur underläge. Att målkung Ovetjkin och passningskung Bäckström har särats har också gett laget ett större djup. Nu fick de två slutföra den andra finalen ihop sedan centern Jevgenij Kuznetsov – slutspelets poängkung – skadats. Om han är tillbaka till tredje finalen är oklart.

– Nu har de tre bra offensiva kedjor. Ser man till centerpositionen i dag så finns det inget lag i NHL som är i närheten. Du har Bäckström, Kuznetsov och Lars Eller. De är jättebra. Förut var Bäckström den enda som kunde slå riktigt bra passningar till Ovetjkin, nu har du Kuznetsov. Då får Bäckström en helt annan roll i en annan kedja.

ANNONS

Calle Johansson, expertkommentator för Discovery under OS i Pyeongchang, missar de två finalerna i Washington på grund av födelsedagsfirande. Blir det en sjätte final i huvudstaden kommer han att vara på plats. Och hade han inte sagt upp sig när vännen och förre lagkamraten Adam Oates sparkades som huvudtränare kanske han hade stått i båset fortfarande.

– När man tänker tillbaka så kanske man borde ha fortsatt, säger han med ett skratt.

ANNONS